Skåne efter valet: Kamp mot högerpolitik och rasism viktigare än någonsin

2018-09-19 12:28:00

foto: Politikerveckan Almedalen / Wikimedia Commons
Rasistiska SD går framåt i Skåne – viktigare än någonsin att ta kamp mot högern.

Resultatet av 2018 års val vad gäller Skåne ger en bild av en borgerlighet och extremhöger på frammarsch jämfört med valet 2014. Speciellt har det rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna gått framåt.

År 2014 var SD största parti i två av Skånes 33 kommuner i riksdagsvalet. Efter årets val är SD största parti i 20 av de 33 kommunerna.  Tillsammans med Moderaterna är SD+M störst i 27 av 33 kommuner.
I de 20 kommuner som SD är största parti fick de över 30 procent av rösterna. Sjöbo kommun är i topp med 39,4 procent, följt av Bjuv 38,7 procent, Bromölla 38,3 procent, Klippan 37,1 procent och Perstorp 36,1 procent.
SD och M fick tillsammans drygt 64 procent i Vellinge kommun.  

Det preliminära resultatet av kommun- och landstingsvalet pekar åt samma håll. Detta kommer att innebära att högern styr i allt fler kommuner i Skåne samt att även landstinget (Region Skåne) blir dominerat av högern.
I praktiken betyder valresultatet att rasismen får ökat ett fäste i Skåne, att attacker på invandrare och flyktingar kommer att öka samt att privatiseringen av sjukvården fortsätter. Alliansen och SD vill fortsätta utförsäljningen av sjukvården till privata vårdgivare. Skolan kommer att bli alltmer ojämlik med vinstdrivna privata skolor och besparingar på den kommunala skolan och förskolan, segregationen i boendet kommer att öka, och så vidare. 

Men valresultatet visar också på en stärkt vänster. V gick fram 2 procentenheter till 6,3 procent i Skåne. I Malmö ökade V med drygt 4 procentenheter till 11,9 procent och i Lund med drygt 3 procentenheter till 9,7 procent. Slutsatsen blir att polariseringen mellan högern och vänstern också har ökat.
Valresultatet visar på att det nu är viktigare än nånsin att sätta stopp för högerkrafterna. Alla socialister måste samlas till kamp mot SD och högerkrafterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!