Skåne: Stoppa uppsägningarna av busschaufförerna

I april skrev vi i Offensiv om de planerade nedskärningarna i kollektivtrafiken i Skåne. Då gällde det uppsägningar av personal på Pågatågen (lokaltågen) som Region Skåne ansvarar för men som drivs av det privata tågbolaget Arriva.

Arriva AB, det privata bolag som bedriver kollektivtrafiken i Skåne på uppdrag av Region Skåne varslade i april drygt 150 anställda personer om uppsägning på grund av det minskade resandet. Efter protester från facken SECO, statliga facket ST och Saco-facket TJ tvingades Arriva att backa och dra tillbaka varslen och istället blev det korttidspermitteringar av cirka 120 anställda. 

Nu är det återigen stora nedskärningar på gång inom kollektivtrafiken. Denna gång gäller det busstrafiken, som drivs av det privata bussbolaget Nobina. Detta vinstdrivande företag sköter kollektivtrafiken i Malmö. Lund och nordvästra Skåne där det bor cirka en miljon människor.

Nobina varslade 255 busschaufförer om uppsägning i juni. Detta efter att Skånetrafiken som formellt ansvarar för kollektivtrafiken i Region Skåne meddelat att man vill dra ner på turtäthet och ändra busslinjer från och med den 16:e augusti. Motiveringen är att biljett­intäkterna har minskat på grund av minskat resande på grund av coronakrisen.

Nu har ledningen för Nobina meddelat att 125 chaufförer mister sina jobb och att ytterligare 150 chaufförer tvingas gå ner i arbetstid från 100 procent till 80 procent.

Fackföreningen Kommunal säger via Ulf Hansson till tidningen Kommunalarbetaren att man är emot uppsägningarna och minskningen av arbetstiden, så kallad hyvling. Kommunal hävdar att man istället kan avsluta timanställningar och visstidsanställningar. 

Detta är enligt Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna ingen lösning. Ingen ska bli uppsagd på grund av att privata Nobinas intäkter minskar. 

Bra och gratis kollektivtrafik är en självklarhet. Coronakrisen får inte bli en ursäkt för att skära ner offentlig verksamhet. Det är inte bara busschaufförer anställda av Nobina som hotas av uppsägning utan även 90 chaufförer på Bergkvara Buss hotas av uppsägning. Bergkvara Buss driver kollektivtrafik i privat regi i nordvästra Skåne.

Den 16:e augusti börjar skolorna igen efter sommarlovet, universiteten öppnar upp efter stägning och många återgår till arbete efter semester. Detta innebär flera resande med tåg och bussar. Om Nobinas och Skånetrafikens planerade nedskärningar verkställs innebär detta inte bara försämrad kollektivtrafik utan också ökad trängsel på bussar och tåg. I coronatider kan detta leda till ökad smittspridning av viruset.

De privata företagens utnyttjande av coronakrisen måste stoppas. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att all vinstdrivande privat verksamhet övergår i offentlig regi omedelbart 

  • Avgiftsfri kollektivtrafik för alla
  • Inga uppsägningar eller lönesänkningar med coronaviruset som ursäkt
  • Mobilisera fackföreningarna och deras medlemmar för att stoppa uppsägningar och nedskärningar. ■

Anders Wemmert, RS Lund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!