
Här en rapport från Offensiv/RS Stockholms besök av strejkvaktskedjan fredagen den 8 november.
”På vägen dit pratade vi med SEKO Sjöfolks ombudsman Chang Strömberg. Han berättar att det efter att vänsterledaren Jonas Sjöstedt talat om strejken och strejkbryteriet i riksdagen verkar som att Svenskt Näringsliv tryckt på Almega eftersom de nu velat uppta förhandlingarna.
– I måndags gick vi ombord på en av Strömmas båtar som gick ut trots blockaden. Vem fick vi se där om inte vår motpart, Almegas huvudförhandlare. Det är absolut under all kritik och alla konfliktregler. Sen anmäler de oss för olaga intrång! Strömma har 17 entreprenörer som de pressar att inte bry sig om strejken.
Almega har uppgett till SEKO att dagens (fredagens) båtar inte ska gå, men det litar facket inte på utan skickar ut sina strejkvakter. Och det visar sig vara rätt anat.
Båten Gustavsberg VII med avgång kl 17:30 har folk om bord. Passagerare samlas på kajen. När vi frågar dem om de verkligen tänker åka med en båt i blockad svarar yxskaften `det här är ju privat´.
Kaptenen pratar med en väktare. Han vill ha en lista på alla passagerare så att ingen annan går ombord.
Strax innan kl 17:30 dyker ett 20-tal strejkvakter upp. De har flygblad som förklarar att SEKO kräver rimliga arbetsvillkor och löneökningar i nivå med vad andra fått.Almega å sin sida vill vrida klockan tillbaka och införa individuella löner.
Elsa Lööf förklarar varför hon strejkar:
– Jag jobbar i byssen. Det är mycket stressigt, men jag gillar jobbet. Individuella löner är osolidariskt. Vi bor ju en vecka i taget tillsammans på båtarna när vi jobbar. Då är sammanhållningen viktig. Skulle Almega lyckas bryta upp tarifflönerna riskeras även arbetsmiljön.
Elsa berättar att facket gjort jättemycket för den stora uppslutningen som strejken fått bland alla arbetare, även de som inte är medlemmar. Hon upplever att även skärgårdsborna stödjer de strejkande, något som bekräftas av en artikel i Dagens Nyheter där en talesperson för skärgårdsborna menar att all ilska riktas mot Almega.
Den båt som Strömma kör ut på fredag kväll hjälper heller inte strandsatta Skärgårdsbor, utan är uppenbarligen en ren nöjesresa. Festklädda och provokativt leende vägrar de att ta emot SEKOs flygblad.
Dagen innan lyckades strejkvaktskedjan stoppa båten. Då var det mycket färre passagerare på den – vilket visar vikten av att påverka dem till att ta ställning.
Det hade kanske kunnat göras med mer diskussion med just passagerarna. Men flera av strejkvakterna uppger att de är rädda för att få dåliga rubriker i media. Helt felaktigt har media köpt Almegas falska bild av att strejkande har hotat och kastat saker.
– Strejkbryteriet är oväntat, det hade vi aldrig trott innan i måndags, säger strejkvakten Nicklas Olsson.
– Strejkbrytarna är inhyrt folk och chefer, inga som vi sett förut. Det visar att Almega och Strömma kanal vill trampa på facket, säger en annan.
– Några ombord är nog säsongsanställda som inte är med i facket, tror en tredje.
– Vi kräver 6,8 procent som alla andra. Och kollektivavtal, avslutar Nicklas Olsson.
Gruppen strejkvakter drar sig tillbaka för att värma upp inför nästa avgång två timmar senare.”
Även under helgen suppmanade SEKO alla som ser vikten av deras fackliga krav att sluta upp kl 17:00 varje dag i Nybroviken.
Måndagen den 11 november sa Seko och Almega ja till medlarnas bud, som enligt Seko inte innebär några försämringar utan är snarlikt det bud som Almega måndagen den 4 november tackade nej till.
Elin Gauffin
Per-Åke Westerlund