Skattebrottslingar driver Australiens ökända flyktingläger

2016-04-20 11:35:11


Thomas Kwok är en av de rika skattebrottslingar som driver fasansfulla flyktingläger och som har hamnat i blåsväder efter Panamaskandalerna.

De läckta Panamadokumenten skapar skandaler och politiska kriser runtom i hela världen. Dokumenten blottlägger det fullskaliga fuskandet och skattesmitningen från den globala kapitalistiska eliten.

Bland magnaterna vars skumraskaffärer har avslöjats återfinns Thomas och Raymond Kwok, ägarna av Hongkongs största fastighetsbolag Sun Hung Kai Properties. Thomas Kwok avtjänar ett femårigt fängelsestraff för korruptionsbrott tillsammans med tidigare regeringstjänstemannen Rafael Hui, som tog emot stora mutor från Kwok. Fallet mot Kwokbröderna var Hongkongs största korruptionsrättegång någonsin. Raymond Kwok åtalades också för korruptionsbrott, men friades.  
Panamadokumenten visar att Kwokbröderna har en kontrollerande andel i ett bolag som driver Australiens brutala utlandsbaserade flyktingläger, Wilson Security. Bolaget, som nu har bekräftats stå under Kwokbrödernas kontroll, har tjänat en halv miljard dollar (3 miljarder kronor) på de australiensiska skattebetalarna för att driva dessa läger på öarna Manus i Papua Nya Guinea och Nauru. Lägren påminner om andra världskrigets fängelser för krigsfångar.
Det faktum att flyktingfrågor handhålls av ett bolag vars ägare har varit involverade i massiv korruption har fått politiker i Australien att kräva att bolaget Wilson Securitys kontrakt sägs upp.

Australiens rasistiska flyktingpolitik, som innebär att alla asylsökande hålls i fängelseläger, har länge kritiserats av människorättsgrupper och FN. Omkring 1 000 barn hölls i lägren år 2014. En rapport från Human Rights Watch från förra året noterade att ”personalen som arbetar på förvaren gav bevis om att förhållandena var under standard, osäkra samt olämpliga”. Amnesty International säger att Australiens flyktingpolitik orsakar ”en mängd brott mot mänskliga rättigheter”.
Människorättsaktivister har kraftigt fördömt förhållandena i Wilson Securitys flyktingläger då de är överfyllda och inhumana, med flyktingar som bor i förfallna byggnader. Förra året var 700 flyktingar på Manuslägret delaktiga i en hungerstrejk i protest mot misshandeln av dem. Att Kwokbödernas affärsimperium är sammankopplade med inhumana handlingar mot flyktingar är högaktuellt när regeringen i Hongkong och dess bundsförvanter i pro-regeringsblocket piskar upp antiflyktingsstämningar samt kräver tuffare tag för att hindra ”falska flyktingar”.

Flera pro-regeringsfigurer, som Regina Ip, har uppmanat att stängda läger byggs för alla Honkongs flyktingar, vilket återspeglar Australiens politik. Precis som i Australien använder det kapitalistiska etablissemanget i Hongkong rasism och antiflyktingpropaganda för att vända bort blickarna från sina egna politiska misslyckanden och brist på folkligt stöd.
Exemplet Kwokbröderna och Wilson Security visar att inhumana behandlingar av de som flyr från krig, hunger och förföljelse har blivit en vinstrik privat affärsmodell. Det visar också att hycklande politiker inte bryr sig om vilka de ger sina affärer till, även till dömda brottslingar.
Kapitalismen är ett sjukt system där flyktingar demoniseras och behandlas med de mest brutala metoder, samtidigt som korrupta magnater belönas.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!