Skattefuskare slipper straff

2013-07-18 10:50:44


Välfärden plundras, skolor söndras, vården är i kris, allt medan de allra rikaste blir rikare och slipper undan straff, skri­ver Robert Bielecki.

En vägledande dom från HD har medfört att människor dömda för skattebrott kan släppas fria och dessutom kan utkräva skadestånd av staten för den ”kränkning” de har fått utstå. Detta innebär att bland annat skattesmitande miljonärer går fria.

Högsta Domstolen (HD) slog den 11 juni fast att en person som har fått betala skattetillägg inte får ­utredas eller dömas för skattebrott, och ­följer därmed EU:s riktlinjer.
Man hävdar från borgarnas sida att man tidigare dömts för två brott, men så är inte fallet. Att få ett skatte­tillägg, vilket är en administrativ avgift som påförs den som lämnat in oriktiga uppgifter i deklerationen, är inte detsamma som att bli dömd i domstol för skattebrott.

Alla som dömts för skattebrott har innan krävts på skattetillägg och det som är både vansinningt och unikt är att detta nu gäller retroaktivt för ­alla dömda skattefifflare, det vill säga att dömda skattebrottslingar kan släppas ur fängelse. Ett tiotal har redan försatts på fri fot via inhibition, flera av dem högt stående direktörer för ­olika bolag. Det är ingen överraskning att detta har lett till hyllningar från ledar­skribenter i borgerliga medier.
Ett 30-tal till har begärt resning i sina mål. På tisdagen den 16 juli kom nästa HD-dom, som bestämde att den nya praxis gäller retroaktivt så långt tillbaka som februari 2009.

Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare
Anne Ramberg välkomnar domen med motiveringen att ”det är viktigt att HD har tydlig­gjort det här”. Men vad är det man har tydliggjort? Att rika affärsmän och organiserade brottslingar släpps på fri fot? Att personer med mycket pengar kan komma undan med det mesta?
Riksåklagare Anders Perklev förvånas över det hela.”Vår bedömning är att ändrad praxis normalt sett ­inte har tillbakaverkande effekt utan ­gäller för framtiden”, säger han till Dagens Nyheter den 14 juli.
Att man tillåter dessa banditer som har undanhållit och använt statliga pengar för egen privat vinnings skull att gå fria och dessutom få skadestånd för tiden i fängelse torde ses som ett knytnävsslag på varje fattig student, lågavlönad arbetare och alla andra som drabbas av det hårt förtryckande kapitalistiska systemet. De som har mest borde självfallet betala mest i skatt, men i det nyliberala Sverige tillåts riskkapitalister och miljardärer smita undan att betala skatt genom att placera pengarna i skatteparadis. Välfärden plundras, skolor söndras, vården är i kris, allt medan de allra rikaste blir rikare och slipper undan straff.

Offentlig sektor och den gemen-samma välfärden måste ställas ­under demokratisk kontroll underifrån för att förhindra att pengar slussas iväg till privata fickor. Det som behövs är massiv kollektiv kamp för den gemensamma välfärden.
Därför blir 21 september ett viktigt datum, då Folkkampanjen för Gemensam Välfärd, som Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med en rad andra organisationer ingår i, har landsomfattande demonstrationer mot plundringen av välfärden. Det kan bli en språngbräda för fortsatt kamp mot hela högerpolitiken.

Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!