Skattemiljarder till välfärdens pirater

2011-11-23 14:33:44
År 2009 gick 62 miljarder kronor av landets skattepengar till privata bolag som står för mellan 10 och 13 procent in­om skolan, omsorgen och vården.

Hälften av pengarna, 30 miljarder kronor per år, går till till 16 bolag som ägs av riskkapitalister, visade en undersökning i Svenska Dagbladet i mars i år. Det var en ökning med 70 procent på bara två år. ”Vinsten som kommer ut på andra sidan är nära 2,9 miljar­der kronor” konstaterade SvD.
Enbart Carema har över 8 000 anställda. År 2010 köptes Caremas moderbolag Ambea av två riskkapitalbolag, svenska Triton och KKR (Kohlberg, Kravis & Roberts) från USA. Vårdbolagens vinster är extrema. Attendo Care gjorde en vinst på eget kapital på 88 procent under 2009, att jämföra med vinstrika Vattenfalls 10 procent.
Riskkapitalisterna finns inte bara inom äldreomsorgen, personlig assistans och vården. Det största bolaget inom skolan, Academedia, som har vuxit med 150 procent på två år, ägs av två riskkapitalbolag, varav Wallenbergs EQT är det ena. EQT har sitt kapital på skatteparadisön Guernsey medan den andra ägaren, amerikanska Providence, finns på Caymanöarna.
De två största privata apoteks­bolagen, Medstop och Apoteket Hjärtat, betalar ingen bolagsskatt i Sverige men skickar 106 respektive 64 miljoner kronor till skatteparadiset Jersey.
I samtliga dessa fall handlar det om vidlyftiga låneaffärer där de vinster som lämnar Sverige sägs vara (extremt höga) räntor för lån från moderbolagen.
Totalt arbetar cirka 170 000 anställda i Sverige i företag som ägs av riskkapitalbolag.
Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!