Skickade patienter till eget vårdhem

2010-08-25 17:24:31
En till skandal har uppmärksammats i landstinget i Västernorrland. Det är på min egen klinik, rättspykiatriska kliniken. En avdelningschef som sitter i ledningsgruppen för rättspykiatriska kliniken. har skickat patienter till ett vårdhem som han själv är delägare i.

Affärerna mellan rättspsyk och vårdhemmet i Hälledal har pågått i åratal utan avtal.
Trots att landstinget betalat dem 8,5 miljoner kronor sedan 2006 har det aldrig gjorts någon offentlig upphandling. En sjuksköterskekollega till mig anmälde avdelningschefen Gun­no Zetterkvist till Socialstyrelsen. Han säger att han ansåg att Zetter­kvist satte sina egna vinstintressen före vårdbehovet för patienterna.
När Sundsvalls Tidning började skriva om det förra veckan sade han själv upp sig omedelbart.
Konkurrensverket har uttalat sig och slår fast att landstinget brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Miljonaffärerna mellan rättspsykiatriska klinken och vårdhemmet i Hälledal har varit olagliga. Det har inte funnits några skriftliga avtal i des­sa miljonaffärer utan muntliga överenskommelser.
Rättspsykiatriska kliniken har inte följt regelverket på detta område. Ing­en offentlig upphandling. De har inte rapporterat bisysslor till lands­tingets personalchef, vilket man är skyldig att göra.
Det är sällan det egna intresset är så tydligt som i detta fall. Så länge det finns privata vinstintressen i vården finns det risk att vinstintresset styr i­stället för patienternas behov.
Därför säger Rättvisepartiet Socia­listerna nej till privata vinstintressen i vården.
Per Johansson
Kandidat för Rättvisepartiet Socialisterna i Sundsvalls kommunalval och Västernorrlands landstingsval

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!