SKL varslar om nya stora nedskärningar

2011-09-01 10:19:17

foto: Elias Theodorsson
Svångremmen dras åt. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) förutspår nu lägre sysselsättning och att skatteintäkterna för kommuner och landsting minskar med 5 miljarder kronor.

Kapitalismens kris har gått in i en ny fas under sommaren och hotar att redan under hösten leda till nedskärningar i kommuner och landsting. Enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) senaste prognos, minskar skatteintäkterna kraftigt jämfört med tidigare beräkningar.

SKL spår en halvering av tillväxten under innevarande kvartal och de tre kommande. ­Resultatet blir att sysselsättning först stannar av och sedan minskar under nästa år.
Arbetslösheten väntas stiga. Med färre sysselsatta och låga löneökningar ökar skatteinkoms­terna mindre än tidigare beräknat. I prognosen från den 18 augusti väntas skatteinkomsterna 2012 för kommuner och lands­ting öka med 3,3 procent mot tidigare beräknade 4,2 procent.

För till exempel Luleå kommun, som baserat sin budget på tidigare prognoser, innebär det ett bortfall av intäkter på 24 miljoner kronor för 2012.
Om detta underskott ska ”balanseras” med nedskärningar innebär det stora negativa effekter eftersom verksamheterna redan drivs på marginalen av vad som är möjigt.
Med tanke på den snabba inbromsningen i ekonomin är det troligt att prognosen försämras ytterligare innan kommunerna i november slutgiltigt beslutar om sina budgetar för nästa år. Utan kamp och protester kommer nedskärningspolitiker, oavsett partifärg, besluta om nya nedskärningar, trots en redan extrem situation i skola, vård med mera.

Behovet av en landsomfattande kamprörelse som kräver pengarna tillbaka till skola, vård och omsorg är akut. Om protesterna den 14 respektive 17 september kan knytas samman med de allt fler lokala protesterna runt om i landet finns det möjlighet att utmana både ­lokala ­nedskärningar, regeringen och de bankirer och storföretag som roffar åt sig hejdlöst, kris eller inte.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!