
Leksand, Ystad, Umeå – protester mot nedskärningar pågår hela tiden, landet runt. Det är verklighetens svar på regeringens prat om att ”allt är bra”.
Situationen är liknande i hela landet, oavsett om de styrande är moderater eller socialdemokrater i olika allianser. Här är några exempel landet runt i november 2013.
SKOLAN
LEKSAND ”Utveckling – inte avveckling! Utveckling – inte avveckling! Med plakat, facklor och talkörer protesterade drygt 100 anställda i skolor och förskolor utanför kommunhuset i Leksand.” (Dalarnas Tidningar den 25 november)
Kommunen ska skära bort 13 miljoner kronor, vilket betyder att cirka 12 heltidstjänster försvinner. Lärarna påpekar att kommunen har ett överskott på 10 miljoner kronor i år. Ordförande i den aktuella nämnden är Sakarias Winberg (KD).
ENKÖPING ”Det ser ut att bli grundskolan som får ta den stora smällen… Enligt vad Upplandsnytt erfar så kan ett fyrtiotal tjänster komma att försvinna.” (Upplandsnytt i Sveriges Radio, den 26 november)
KRAMFORS ”Sparförslagen försämrar skolan. Barn-, kultur- och utbildningsförvaltningen har ett underskott med 9,7 miljoner kronor för i år och nästa år minskar budgeten med 10 miljoner kronor.
– Det betyder att vi i princip behöver minska den totala kostnaden med 20 miljoner kronor till nästa år, säger förvaltningschefen Peter Levin.” (Västernorrlands Allehanda den 18 november)
VÅRD & OMSORG
VÄSTERBOTTEN Ockupanterna i Doroteauppropet ger inte upp. Den 17 november genomförde de en ny demonstration för rätt till vård i hela länet.
Trots att 90 procent stödde deras linje i folkomröstningen i september har de styrande S och MP inte återöppnat sjukstugan i Dorotea.
STRÄNGNÄS Socialnämnden planerar nedskärningar, bland annat en miljon kronor inom hemtjänsten. Vikarier ska försvinna och platser på särskilda boenden ska minska.
KALMAR LÄN ”Var fjärde patient som drabbas av lungcancer får vänta i minst 115 dagar i Kalmar län– den längsta väntetiden i landet.” (Expressen i november)
Det kan jämföras med landstingets mål på ”28 dagar från diagnostisering till behandling”.
KVINNOJOUR
YSTAD ”På väg till budgetfullmäktige möttes Ystads politiker av en tyst demonstration. Med sminkade ansik-ten och plakat ropade kvinnojouren på hjälp för att kunna hjälpa offer.” (Ystads Allehanda den 21 november)
Demonstranterna ställde krav på att kommunen ska ordna skyddat boende. Kvinnojouren får en förfrågan varje vecka, men har inget att erbjuda. Under 2012 sökte 519 individer hjälp av kvinnojouren i Ystad.
BIBLIOTEK
SIMSRISHAMN ”1 400 personer hade skrivit under protestlistorna som igår kväll överlämnades till kommunfullmäktige. Biblioteksnedläggningarna ledde till intensiv debatt.” (Ystads Allehanda den 19 november)
Kommunen, som styrs av M, lägger ner biblioteksfilialer.
LOKAL KAMP KAN VINNA
GÖTEBORG I oktober tvingades Göteborgs kommun backa från nedläggning av två badhus, i Rannebergen och i Hammarkullen. Kraftiga lokala protester, organiserade av Rättvisepartiet Socialisterna, mobiliserade flera hundra lokalt boende. S-styret i kommunen retirerade när de insåg att protesterna skulle växa ytterligare.
STOCKHOLM Även högerstyret i Stockholms stadshus har tvingats på reträtt ett antal gånger de senaste åren. Privatiseringen av Husbybadet och rivningen av gångbroarna i Husby har skrinlagts efter lokala kampanjer av Nätverket Järvas Framtid, med RS-medlemmar i en aktiv roll.
Nedskärningar på ungdomsidrotten, på personliga assistenter i daglig verksamhet samt en del av försämringarna på resursskolor är andra områden där den moderatledda alliansen har tvingats backa.