Över 2 000 elever kommer att sakna plats inom Göteborgs grundskolor till hösten, enligt en prognos som påvisar en förvärrad platsbrist till nästa skolår enligt Göteborgs-Posten den 16 mars.
”Göteborgsföräldrar mot nedskärningar”, ”Rädda sjumilaskolan” och ”Rädda Angereds skolor” är bara några av alla de proteströrelser som har stridit mot skolnedskärningarna de senaste åren.
Samtidigt som politikerna har skurit ned på skolorna har de rödgröna argumenterat för att det behövs ”kostymanpassningar”, där de många gånger har fått stöd från högerpartierna för att köra den kommunala skolan i sank.
I kampen mot skolnedskärningar har det nästan varje varje gång varit föräldrar och personal mot de etablerade partierna. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har deltagit i protesterna och nätverken.
Under våren protesterade föräldrarna mot S, MP, V och FI när kommunfullmäktige ägde rum. De beslutade i sin budget om att inte skjuta till extra resurser för att stoppa nedskärningarna trots protesterna.
Den enda lösningen som kommunen har är att ha paviljonger där eleverna är tänkta att ha sina lektioner. Dock är det oklart hur ens det ska kunna tillgodose behovet.
Ett varningstecken är dock att det återigen sätts fokus på flyktingar.
Göteborg-Posten skriver att av de 2 055 elever som står utan plats är 1 330 nyanlända. Planeringsledaren för stadsledningskontoret Yvonne Ohlsson menar att ”Vi har ett extremt läge just nu”. Detta är en av de falskaste och smest nedvridna rapporteringen som har gjorts i Göteborg om skolfrågan på år och dagar.
Göteborgs stad lanserade trängselskatten och påbörjade det västsvenska paketet med målet att öka antalet på arbetsmarknaden i regionen med en halv miljon människor till år 2020. Samtidigt som skattepengar har lagts på att bland annat bygga tunnlar har de kommunala skolorna skurits ned. Det vill säga: Tack vare nedskärningarna har inte 2 055 barn någon riktig plats i skolorna och att det är falskt att skylla på nyanlända när 725 barn redan saknade en riktig skolplats innan tillskottet av flyktingbarn.
När två kommunala skolor lades ned i Angered år 2012 hade vissa av klasserna lektioner utomhus – vissa i skift på grund av platsbrist. Detta är inte ett nytt fenomen och är direkt kopplat till nedskärningarna. Nedskärningarna har dock hela tiden fördjupat krisen.
Flyktingarna har blivit den starkaste ursäkten för att hålla nere välfärden och även löner. Svenskt Näringsliv har i ett tidigt skede sagt att de vill hålla nere löner på grund av den så kallade ”flyktingkrisen”. Uppdrag Gransknings avslöjande av kapitalisters skatteflykt under förra veckan visar den verkliga ”flyktingkrisen”. Flera av de avslöjade hade gömt över 100 miljoner kronor utomlands.
Det är allt mer tydligt att kampen för välfärden är kopplad till klass och att rasism används för att splittra och misstänkliggöra. Därför är det viktigt att under årets avtalsrörelse koppla samman dessa frågor och sätta press inom fackföreningsrörelsen till att ta enad kamp och koppla samman frågan om löner, arbetsvillkor och rasism.
Skolfrågan är inte död och förutsättningarna för nya protester finns. Allt fler föräldrar och personal kommer att dra slutsatsen att det som har ägt rum kommer att skada barnen och vara mer benägna att säga ifrån. Krisen är omfattande för Göteborg och kommer att drabba framförallt barn från arbetar- eller låginkomsttagarfamiljer.
Det behövs därför ett nätverk för hela Göteborg för att samordna kampen för skolan.