Skolslakten fortsätter och kampen likaså

2015-06-25 15:08:06

foto: Tina Koskinen
Nya protester stundar mot skolnedskärningarna i Göteborg.

Trots de livliga protesterna mot skolnedskärningarna i Majorna-Linné i Göteborg den 26 maj bestämde sig politikerna för att, utöver de 14 miljoner kronor i besparingar och de 27 tjänsterna som ska bort, genomföra ytterligare nedskärningar på 5,5 miljoner kronor.

–Samma argument används här som man gjorde i Angered då man lade ned två skolor. Men barnkullar går upp och ned, och när det vänder är man inte rustade om man stänger en förskola. Beträffande de andra nedskärningarna på skolan kan ni säga nej, ni kan likt rektorerna bolla frågan till kommunfullmäktige och påpeka att budgeten är för liten för att kunna fullfölja uppdraget, sade Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna på demonstrationen. 

När politikerna hade lämnat innegården efter demonstrationen hördes en förälder i folkmassan säga ”Samla ihop plakaten i högen därborta. Vi lär ju behöva dem igen”.

Torsdagen den 11 juni klockan 18.00 planeras det för ytterligare protester utanför Kronhusbodarna i Göteborg. Anledningen är att kommunfullmäktige kommer att fatta ett beslut om eventuella satsningar på skolan, förskolan och fritidshem i Göteborg nästa år.

Karin Pleijel (MP), ordförande i utbildningsnämnden, skrev i en debattartikel i GP den 25 maj att man kommer att satsa 300 miljoner kronor på skolan. Men om detta kommer att gagna skolorna i Majorna-Linné är högst oklart eftersom stadsdelsnämnderna själva beslutar om vilka budgetprioriteringar som görs och vart pengarna kommer att fördelas. 

Det blir dessutom märkligt att man först väljer att göra drastiska nedskärningar för att sedan eventuellt satsa på skolan igen.  

Varje år talas det om satsningar, men avståndet mellan vackra ord på ett papper och verkliga åtgärder är enorm. Om pengarna når fram till skolan vet vi inte. 

Daniel Bernmar (V) skrev för två veckor sedan på Twitter att ”Vi sparar inte på skolan. Men SDN [stadsdelsnämnden] kan göra det. Precis som vilken huvudman som helst, privat eller offentlig.” Medan de rödgrönrosa politikerna i kommunen talar om satsningar skär samma partier i SDN ned. 

En ny demonstration kommer därför att genomföras med föräldranätverk från bland annat Askim-Frölunda-Högsbo och Norra Hisingen. Ringarna på vattnet sprider sig och kampen i Göteborg för skola och förskola fortsätter. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!