Skolstrejk mot nedläggningshot

2010-12-17 20:25:54
Högerledningen i Haninge har chockat elever, föräldrar och lärare med planerna på att lägga ner Jordbromalmsskolan. Planerna läckte ut två veckor innan beslutet togs i grund- och förskolenämnden den 14 december.

Den moderata nämndordföranden Martina Mossberg försvarar beslutet, som togs av högerpartierna tillsammans med Miljöpartiet, med orden:
– Det är helt enkelt konsekvensen av det fria skolvalet. För få elever har valt Jordbromalmsskolan.
Man frågar sig om kommunen med Mossbergs synsätt inte ansvarar för barnens skolgång längre? Att det ska finnas en bra skola i varje större stadsdel är viktigt för valfriheten, för att hålla liv i stadsdelarna och inte minst för elevernas studieresultat. För att gå på någon annan skola i kommunen måste man åka pendeltåg. Redan i februari stoppas intagningen för nya elever till årskurs sex. Klasser­na som idag går på skolan ska flyttas över till andra skolor till hösten.

Rättvisepartiet Socialisterna besva­rade nedläggningshotet med en daglig kampanj, som den 13 december resulterade i en skolstrejk och senare på dagen en demonstration till kommunfullmäktigemötet.
– Dom säger att det är en dålig skola och att ingen vill gå där, men det är inte sant. Vi älskar Jordbromalmsskolan! sa eleven Jim Nunez, som höll igång talkörerna.
Kl 13.30 samlades 50 elever på skolgården för att strejka. De gick ett varv runt skolan – en symbolisk försvarsmur. Till demonstrationen kom ett 40-tal lärare, föräldrar och elever samt medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna. Mattias Bernhardsson, ledamot för Rättvisepartiet Socialister- na i Haninge kommunfullmäktige, kom ut från fullmäktigemötet och redogjorde för den debatt som partiet har initierat för att rädda skolan. Enbart S och M ville gå upp i debatten, S med luddiga invändningar om hur beslutet har förberetts, Moderaterna till försvar för nedläggningen.

– Rättvisepartiet Socialisterna kommer att fortsätta kampen för skolan. Det blir beslut i fullmäktige i mars och vi måste öka trycket till dess och se till att de backar, sa Mattias.
Den 9 december hölls ett stormö­te med uppåt 200 deltagare på skolan. Känslorna svallade.
– Har ni räknat på vad det kostar när 200 elever väljer en skola utanför kommunen och på kostnaden för busskort för dessa? När ni pratar om att det saknas pengar så ljuger ni! Ni planerar ju att sänka skatten! sa en förälder.

En mamma till ett barn med ett syndrom var en av de mest upprörda:
– Jordbromalmskolan har en specialklass för barn med Asberger. Den här skolan är den enda i kommunen där barnen slipper sitta med i helklass i de flesta ämnena. Vad ska hända med dessa barn nu?! Har ni överhuvudtaget gjort någon konsekvensanalys av det här?

Droppen rann till slut över för de lärare som suttit tysta under mötet när Martina Mossberg klagade på att det är för få lärare och att de inte är utbildade.
I verkligheten har Jordbromalmsskolan en av de bästa utbildningsnivåerna på sina lärare. Gymna- sieelever som gått på Jordbromalm har vittnat om att de har legat före elever som gått i andra grundskolor rent kunskapsmässigt. Skolan har också utnämnts till den bästa skolan i kommunen tre år i rad.
Rättvisepartiet Socialisterna har deltagit i kampen för att rädda Jordbromalmsskolan förut. För fyra år se­dan ville de då styrande Socialdemo- kraterna lägga ner skolan. De tvinga­des backa p g a proteststormen. Istället blev beslutet att en ny skola skulle byggas i Jordbro. Bygget startar också nästa år och den nya fräscha skolan står klar år 2013-2014. Men nu river man upp den tidigare projekteringen, att skolan ska vara en F-9-skola, och bygger istället en F-5-skola.
Ännu är emellertid inte sista ordet sagt. Skolkampen har segrat förut i Haninge och nu behöver nya tag tas.
Joel Ericsson
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!