Skott oroar i Tensta och Husby

2013-10-23 17:25:42
Söndagskvällens skott i Tensta, där fyra unga män i åldrar mellan 17 och 23 år sköts utanför grillkiosken vid Tensta tunnelbanestation, har skapat stor oro.
    Även i Husby rapporterades det på måndagen om en skottlossning i samband med ett bråk, dock utan att någon har skadats.


Tillståndet uppges när Offensiv går i tryck vara kritiskt för en av de skjutna. Medan tre lindrigt skadade kördes till akuten av privatpersoner fick den svårast skadade enligt Ekot vänta i tjugo minuter på att polisen skulle säkra området innan ambulansen vågade köra ända fram.
Händelsen i Tensta rubriceras som mordförsök, där även två misstänkta förövare, som uppges ha flytt från platsen på en moped, kan vara mycket unga.

Spekulationerna om vad som ligger bakom är många, de flesta gissar på en uppgörelse mellan kriminella gäng. Polisen vill heller inte ­utesluta att dådet kan ha samband med tidigare skottlossningar i Hässelby.
Enligt Brottsförebyggande rådet registrerades 75 mordförsök med skjutvapen i hela Stockholmsområdet mellan januari och september, en ökning från året innan med 50 procent – trots en trend mot färre grova våldsbrott i hela landet.
När detta skrivs pågår ett möte i Tensta träff med polis och stadsdels­politiker, på initiativ av aktiva nattvandrare i Somaliska föräldra- och modersmålsföreningen.
– Jag kom just från ett cirkelmöte för pensionärer där alla talade om hur bra vi trivs här, där det är så lugnt och fint. Men så hörde vi en smäll och stötte på en upprörd ung man som berättade om skott vid ett bråk. Kriminella gäng är ett hot med sina frestelser om pengar och egenmakt till de unga som inget har, ­säger Inga Harnesk i Husby och betonar hur viktigt det är att våra förslag om jobb, utbildningar och en Fryshusetfilial till Husby genomförs.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!