Skrämmande framtid för vården i Västerbotten

2009-05-20 12:41:43
1 000 färre anställda inom sjukvården i Västerbotten. Detta riskerar att bli verklighet om inte kamp tas mot nedskärningarna.

Orsaken är främst minskade skatteintäkter till följd av krisen.
Skatteintäkterna för Västerbottens landsting för år 2009-2011 beräknas idag bli drygt 1 000 miljoner kronor lägre, jämfört med prognosen i april 2008. I juni ska landstingsfullmäktige besluta vilka nedskärningar som blir resultatet.
Tjänstemännen räknar på olika alternativ. Ett är färre anställda på kommuner och i landsting.
– Det går inte att spara en halv miljard utan att säga upp människor, säger landstingsrådet Levi Bergström (S) till SVT.
Annat som hotas är BB i Lycksele, längre vårdköer och barnkliniken i Skellefteå.
– Nu behövs kamp om resurser­na, menar Ingrid Eriksson, förstanamn på ArbetarInitiativets valsedel.
– Demonstrationer och strejker behövs för att resurserna ska gå till jobb och inte ner i de rikas redan välfyllda fickor.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!