Skrota fastighetsavgiften – återinför fastighetsskatt

2016-11-09 14:36:08
Det fanns en tid när skatten på fastigheter var progressiv, det vill säga att de som hade stora, dyra hus i attraktiva lägen betalde mer i skatt och de som hade relativt billiga hus betalade mindre. Så är det inte längre. Nu ser det ut som att det blir i kommuner som Hallstahammar, Vännäs och Tibro som fastighetsskatten kommer att höjas mest.

Det är Villaägarna som har låtit Statistiska centralbyrån (SCB) göra en prognos för hur fastighetsavgiften, som det numera heter, kommer att höjas år 2018 när nya taxeringsvärden ska fastställas för alla hus i landet. I storstadsområdena är taxeringsvärdena skyhöga och fortsätter att stiga. Exempelvis väntas det genomsnittliga taxeringsvärdet i Solna ligga på drygt sju miljoner kronor och en bit över fem miljoner kronor i Stockholm. 

Men detta får ingen betydelse för beskattningen av fastigheterna. I dessa kommuner går det nämligen knappt att hitta ett hus som inte med bred marginal har passerat taket för fastighetsavgiften som i år är 7 412 kronor årligen. Det är istället i ett antal mindre glesbygdskommuner som det går att hitta de största höjningarna. 

I Hallstahammar får fyra av tio som bor i villa en höjning på i genomsnitt 1 928 kronor. I Vännäs berörs runt två tredjedelar av husen av en höjning på i genomsnitt
1 680 kronor och i Tibro är det 84 procent av husägarna som i snitt får betala 1 560 kronor mer per år. 

Fastighetsskatten avskaffades och ersattes med fastighetsavgiften år 2008 av den borgerliga Alliansen. I det gamla systemet fanns en tydlig koppling till husets värde. Fastighetsskatten var en procent av taxeringsvärdet. Samtidigt fanns en begränsning att skatten aldrig fick överstiga 4 procent av inkomsten.

De nya beräkningarna visar hur djupt orättvist det nya systemet är. Om man så bor i en jättevilla med sjöutsikt i Danderyd betalar man inte mer i fastighetsskatt än den som bor i ett vanligt radhus i en större stad. Skatten ökar inte med en enda krona, även om värdet på fastigheten har stigit med tiotals procent på några år.

Förändringen av fastighetsbeskattningen har också tydligt bidragit till att blåsa upp bostadsbubblan. Så länge det fanns en koppling mellan stigande fastighetsvärden och höjningar av fastighetsskatten höll det tillbaka prisökningarna.

Skrota fastighetsavgiften. Återinför fastighetsskatt kopplad till husets värde med begränsning på hur stor del av inkomsten skatten får vara. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!