Släng ut plundrarna från välfärden

2018-09-06 00:49:48

foto: Natalia Medina
Nya massmobiliseringar och organisering krävs mot välfärdens plundrare och politiken som möjliggör det.

Årligen försvinner flera miljarder kronor från den skattefinansierade välfärden och hamnar i fickorna på riskkapitalister och andra plundrare. Ifjol gjorde de 10 största välfärdsbolagen en sammanlagd vinst på 3,1 miljarder kronor i Sverige och drygt 1 miljard kronor utomlands. De privata välfärdsbolagens vinster i Sverige skulle räcka till att anställda 5 000 fler sjuksköterskor.

Trots att en kraftig majoritet av befolkningen länge har varit emot vinster i välfärden har de privata bolagen tagit över driften av en allt större andel av välfärden och gräddfilerna har bara blivit fler. År 2016 köpte kommuner, landsting och regioner privata välfärdstjänster för rekordstora 124 miljarder kronor, en ökning med 10 procent eller 11 miljarder kronor jämfört med året innan, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det var i huvudsak från vinstdrivande företag som köpen gjordes – 109 miljarder kronor. 

Privatiseringarna, avregleringarna och marknadsstyrningen av välfärden, kollektivtrafiken, infrastrukturen och bostadsbeståndet har fått förödande konsekvenser. Genom att riva upp stora sår i samhällskroppen har några få berikats på de mångas bekostnad.

Den extrema och unika privatiseringen av skolan har lett till skolsegregation och sänkta resultat. ”Marknadsreformerna har också medfört många skolbyten, en kraftig betygsinflation, en rad konkurser, oseriösa skolhuvudmän och låg lärartäthet i aktiebolagsskolor. Med marknaden försvann även den öppenhet, yttrandefrihet, insyn och likabehandling som ska gälla i ett offentligt skolväsende. Dessutom förs stora summor pengar bort från undervisningen varje år till skolaktiebolagens ägare” (Sten Svensson och Daniel Suhonen från fackliga tankesmedjan Katalys i Dagens Samhälle den 16 januari). 

Bakom de många och ständigt återkommande privatiseringsskandalerna står vinstjakten.

Ifjol kunde Rättvisepartiet Socialisterna (RS) i Haninge och Offensiv avslöja att det privata hemtjänstföretaget Evidensia AB hade lurat kommunen på skattemedel, de äldre på beviljade biståndstimmar och de anställda på löner.

”Det är satt i system att omorganisera för att dra ner på personal”, berättade en av Attendos tidigare verksamhetschefer när Länstidningen i Östersund avslöjat att företaget ger bonus till sina verksamhetschefer om de lyckas skära ner antalet personal och dra ner på kostnaden per vårdtimme. ”Bra insatser ska belönas”, sa Attendos regionchef Pontus Karmhag till företagets försvar och gav svart på vitt vad det handlar om; vinst går före allt.

Lägre löner och sämre villkor är källan till de privata bolagens vinster. Heltidsanställda i privat driven äldreomsorg tjänar i snitt 2 300 kronor mindre per månad jämfört med heltidsanställda hos offentliga äldreomsorgsutförare. Det skiljer tusenlappar i månadslön mellan lärare inom de stora friskolekoncernerna och offentligt anställda lärare, enligt Lärarnas Riksförbund.

Regeringen och Vänsterpartiet har lagt fram ett förslag som endast ska begränsa vinsterna inom skolan och omsorgen. Inom vården ska dock vinstjakten få fortsätta som vanligt.

Men ett vinsttak mot det som regeringen och V benämner som ”övervinster” är otillräckligt. Plundrarna ges tusen och en möjligheter att fiffla undan den verkliga vinsten och därmed förhindra att överskottet återförs till välfärden. ■

RS står för:

  • Välfärd utan vinst. Stoppa plundringen och vinstuttagen – inga halvmesyrer eller ihåliga vinsttak.
  • Stoppa nedskärningarna och marknadsstyrningen – riv upp privatiseringarna.
  • 200 000 nya offentliga välfärdsjobb och omedelbar arbetstidsförkortning.
  • Upprustad välfärd, kollektivtrafik och järnväg i offentlig regi, demokratiskt styrd av anställda och brukare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!