Släpp Hameed fri – återupprätta asylrätten

2010-06-24 14:09:17
Hameed al Obaidi har solkla­ra asylskäl och kommer från Bagdad, just den delen av Irak som UNHCR skarpt kritiserat Sverige för att man utvisar flyktingar till. Trots det har han fått avslag på sin asylansökan.

Han blev tagen av polisen i Boden där han bor, och tagen till häktet i Luleå där han fick spendera flera da­gar i en cell, och har nu förflyttats till flyktingförvaret i Gävle.

– Jag pratade med min handlägga­re på fredag morgon, och han nämn­de då ingenting om att man gett mitt namn till polisen. Några timmar sena-re kom polisen till min lägenhet och satte mig i förvar, säger Hameed – som hela tiden har samarbetat med Migrationsverket.
Tre dagar innan Hameed blev ta­gen av polisen deltog han i en demonstration mot migrationsminister Tobias Billström. Han har länge varit aktiv i Asylrörelsen i Norrbotten och han har nekats de advokater han själv begärt.

Det som Hameed har råkat ut för är förmodligen inte något ovanligt.
Vi måste vägra acceptera att asylsökande behandlas som rättslösa och ta kamp för att försvara demokrati och yttrandefrihet, och för ett återinförande av asylrätten – som i praktiken är avskaffad.
  • Försvara demokrati och yttrandefrihet – släpp Hameed ur förvar!
  • Återinför rätten till asyl – amnes-ti åt alla gömda flyktingar.
RS Norrbotten

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!