Slavarbete avslöjat i Kina

2007-06-20 14:35:01
Vi har vant oss vid att höra talas om arbete under slavliknande förhållanden i Kinas tillverkningsindustrier. Men de senaste dagarna har huvudnyheten i Kina handlat om verkligt slaveri i små tegelbruk och gruvor i provinserna Shanxi och Henan.

Över 1 000 personer, varav många barn, har tvingats in i slaveri som en följd av den brutala systematiska människohandel som chockerar hela landet när den nu uppdagas.
Den 17 juni befriades 568 personer, inklusive barn och mentalt handikappade, från slaveri i tegelbruk och olagliga gruvor, enligt nyhetsbyrån New China.
Polisen gjorde 250 gripanden vid razzior på tusentals informella arbetsplatser i de båda provinserna och meddelade att antalet barn som har tvingats arbeta på det här sättet kan komma att landa över 1 000.
I nyhetsrapporteringarna har det framkommit att de befriade arbetarna, inklusive ett endast åttaårigt barn, blivit slagna, tvingats leva nära svältgränsen och arbeta långa dagar, ibland med polisens och lokala tjänstemäns goda minne.
En tv-station i Henan visade befriade arbetare som i många fall var för svaga eller för sjuka för att kunna gå själva. De flesta hade blivit allvarligt misshandlade och ingen hade fått betalt.

Slagen med tegelstenar

”De hade alla blivit slagna med tegelstenar och påkar. Sju av dem var svårt skadade, med brutna ben och liknande” sa tv-kommentatorn.
Andra skräckinjagande bilder visade räddade barnslavar, några av dem fortfarande iklädda de skoluniformer de haft på sig när de kidnappades. Många av barnen hade variga sår, uppenbarligen från brännskador. Barnen beskrev hur de vaktats av hundar och hur några av dem blivit slagna till döds av vakterna.
När skandalen blev större, annonserade Kinas president Hu Jintao och premiärminister Wen Jiabao att man skulle vidta åtgärder för att snabbt spåra de unga pojkar och män som ännu saknas.
Att historien alls uppdagades, berodde på att desperata och modiga föräldrar organiserat sig för att leta rätt på och befria sina barn när myndigheterna vägrat agera. En grupp bestående av 400 föräldrar la ut ett brev på Internet, där de bad om allmänhetens uppmärksamhet. Det här ledde till att historien snappades upp av nyhetsbyråer. I ett fall fick föräldrarna sällskap av ett tv-team när de bröt sig in i en tegelugn och lyckades befria sina barn efter att polisen vägrat göra någonting.

Polisen vägrade agera

Även i ett land som Kina, där förtroendet för polisen redan är mycket lågt och polisbrutalitet är en vanlig orsak till social oro, har polisens agerande i det här fallet lett till en proteststorm. Föräldrar till saknade barn har rapporterat att polisen vägrat agera ens när de fått veta var barnslaveri förekommit någonstans. En mamma berättade att polisen stannade utanför den fabrik där hennes barn hölls fången och avkrävde mutor för att fortsätta.
Den här veckan har det kommit rapporter om att officiella arbetsplatsinspektörer har tagit med sig barn från just stängda tegelbruk och sålt dem till andra fabriker.
Mediastormen har dock lett till en massiv polisoperation. Det sägs att 35 000 poliser genomför razzior i de båda provinserna. Lokala tjänstemän och medlemmar i kommunistpartiet är förstås inblandade i skandalen. Kommentatorer har sagt att slavhandeln i de båda provinserna troligen har pågått i åratal, vilket skulle ha varit en omöjlighet utan viss myndighetsinblandning.
Xinhua rapporterade att såväl ledaren för kommunistpartiet som lokala tjänstemän och poliser i en av Shanxistäderna i skandalens epicentrum, misstänks för att ha samarbetat med brännugns- och gruvägarna. Partichefens son ägde en tegelugn där 32 slavar befriades förra veckan.

”Såg mellan fingrarna”

”Hur kunde partitjänstemän i området se genom fingrarna med ett så fräckt och förfärligt beteende att de kunde tillåta den här siutuationen att uppstå?” frågade sig People’s Daily, som mer eller mindre fungerar som kommunistpartiets språkrör.
Ett svar gavs, ironiskt nog, av den USA-baserade nyhetsbyrån Bloomberg: ”Profithungern i världens snabbast växande större ekonomi har gett upphov till farliga och ibland omänskliga arbetsförhållanden i de underutvecklade inre delarna av landet”.
Vincent Kolo
chinaworker.info

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!