Slavarbete på biltvättar avslöjas

2011-11-03 12:32:40
En granskning som Sveriges Radios program Kaliber har gjort, visar att papperslösa och asylsökande utnyttjas på billiga biltvättar runt om i Göteborg.

Förra veckan ­uppmärksammade Kaliber de fruktansvärda förhållande som papperslösa och asylsökande tvingas jobba under.
De jobbar 10 timmar om dagen  och tjänar endast 30 kronor i timmen. Vissa har beskrivit hur både armar och ben domnar bort under arbetets gång.

Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket, beskriver för P1:
– De som jobbar på de här biltvättarna jobbar under sådana förhållanden att det är att likna vid ren människohandel.
Kalibers granskning visar även att arbetsgivarna inte har gett dem rätt arbetskläder och ibland t o m förbjudit dem. Resultatet i form av svullnader, klåda och värkande leder kan de inte söka hjälp för utan rätt till sjukvård.
Arbetsförmedlingen ger idag stöd till två av biltvättsverksamheterna. Matts Leandersson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Göteborg, menar att det inte är deras ansvar att kontrollera att företaget i ­fråga inte använder sig av svartarbete.
Leandersson menar att man har svårt att säga nej om företaget får ”grönt ljus på samtliga kontroller”.

Rättvisepartiet Socialisterna  menar att facken måste lyfta fram frågan om att organisera papperslösa och asylsökande och på allvar börja ta kamp för alla arbetare, oavsett bakgrund och nationalitet. Detta måste ske jämsi­des med krav på rätt till lika vård och utbildning för alla.
Svartjobb blir vita när full amnesti ges åt papperslösa och asylsökande och det ger dem rätt till en riktig inkomst, trygghet och riktiga avtal på arbetsmarknaden.

Linnéa Wallberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!