Slaveri i turistparadis

2015-12-16 15:12:29

foto: David McKelvey / Flickr CC
Migrantarbetare får knappt vare sig lön eller ledigt på de lyxhotell som svenska resebolag använder sig av.

I år har bokade resor från Sverige till Thailand ökat med 26 procent jämfört med förra året. Men migrantarbetarna på hotellen som Sveriges största resebolag har kontrakt med arbetar under usla förhållanden samtidigt som bolagen tjänar stora summor pengar.

Fler svenskar åker utomlands i vinter och ett allt mer populärt resmål är Thailand, dit runt 300 000 svenskar reser i vinter. De tre stora resebolagen Apollo, Ving och Fritidsresor har alla ett antal hotell i Thailand dit de skickar sina kunder.

Den nya rapporten No Holidays for the Burmese, som har publicerats ut av Schyst Resande och Fair Action, visar på de usla förhållandena för arbetarna på dessa hotell. De har intervjuat ett antal burmesiska migrantarbetare som vittnar om låga löner utan övertidsersättning, långa arbetspass, mycket få lediga dagar och diskriminering.

Hälften av arbetarna som har intervjuats säger att de har lägre lön än minimilönen och många har aldrig haft en enda semesterdag. Tvätteriarbetarna rapporterar att de under högsäsonger arbetar 17 till 19 timmar om dagen, med bara två lediga dagar i månaden. 

Liknande förhållanden har arbetare på företag knutna till hotellen, som exempelvis inom matdistribution. Allt detta går emot thailändska lagar och internationella konventioner. Detta är dessutom helt emot den policy som de svenska charterbolagen säger sig ha.

De usla arbetsförhållandena för hotellpersonal har varit kända länge, men trots det har inga förändringar genomförts. Samtidigt gör charterbolagen miljonvinster, utan att ställa krav på bättre villkor för arbetarna på sina hotell. Ving gjorde en vinst på 190 miljoner kronor år 2013. Samma år gjorde Apollo en vinst på 192 miljoner och Fritidsresor på hela 468 miljoner. Förra året delade Fritidsresor ut 340 miljoner kronor i aktieutdelningar.

Fair Action slog larm om de olagligt låga lönerna för hotellarbetare år 2012, och trots att inga förbättringar har ägt rum säger charterbolagen att de har kontrollerat lönenivåerna och inte hittat några problem med för låga löner.

Men faktum kvarstår att hotellarbetare har svårt att försörja sig själva och sina familjer, trots att många nästan jobbar dygnet runt utan vare sig veckovila eller semesterdagar. Värst är det för migrantarbetare som ofta utnyttjas och diskrimineras. 

De rättigheter som de enligt både thailändska och internationella lagar ska ha struntar både arbetsgivarna och resebolagen i. Det är ett brott mot FN-lagar och mänskliga rättigheter. 

Dessa arbetare ska ha rätt till betydligt högre löner, normala arbetstider, veckovila och betald semester, och det enda som krävs för att få allt arbete gjort är att anställa fler. De omänskliga förhållandena som hotellarbetarna i Thailand utsätts för kan inte få fortsätta och det kan aldrig vara acceptabelt för svenska resebolag att blunda för dessa förhållanden. De är lika skyldiga till missförhållandena som arbetsgivarna själva. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!