Slut upp för jordens klimat

2015-11-04 16:53:58

foto: Ann Baekken / Flickr CC
Effekterna av klimatförändringarna gör sig redan påminda och kommer bara att förvärras om inte kraftfulla åtgärder vidtas.

Indonesiens orangutanger flyr lågorna och Amazonas kan bli till en öken, men en allians mellan klimatorganisationer och fackföreningar inger hopp.

I veckan som gick hade företrädare för flera av de organisationer som ska demonstrera den 29 november, som Greenpeace, Naturskyddsföreningen och Jordens Vänner, en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter med företrädare för fackföreningarna Målareförbundet, GS, Byggnads, Seko och Elektrikerna (6F-facken). Detta var ett välkommet svar (även om det inte sägs rakt ut) på den hemska artikel som LO hade tillsammans med Svenskt Näringsliv och LRF i augusti.

Dessa jättar förespråkar ökad export, ökad konkurrenskraft och att Sverige ska ligga i ”framkant”, men att Sverige ska hålla sig inom EU:s ramverk för handel med utsläppsrätter. Utsläppen i Sverige tycker de ska minska enbart från fem till två ton växthusgaser per capita till år 2050. Genom att gå samman med arbetsgivarsidan i klimatfrågan döljer LO att det finns en total motsägelse mellan näringslivets krav på maximerad vinst och löntagares behov av bra arbetsmiljö samt drastiskt minskade utsläpp liksom miljöns och djurs behov av ett stopp för kapitalistisk rovdrift.

Klimatrörelsen, tillsammans med 6F-facken, koncentrerar sig i sin debattartikel på boendet, som enligt internationella energirådet IEA står för minst en tredjedel av världens utsläpp av växthusgaser. De berättar om en ny rapport från det globala facket för byggnads- och träindustrin, BWI, som visar att en grön omställning både är möjlig och skulle ge miljontals nya jobb. Inom EU skulle en miljöanpassning av bostadshus ge två miljoner nya jobb.

Som Offensiv tidigare har skrivit skulle en omställning till förnyelsebar energi ge sex till åtta gånger fler jobb än vad samma investeringar i fossil energi skulle ge.

Artikelförfattarna menar att omskolning och återanställning av arbetare till jobb inom förnyelsebar energi behövs för att dessa inte ska slås ut när de fossila bränslena avvecklas. I programmet ingår också energieffektivisering av befintliga bostäder, att bostadsbristen byggs bort och att miljonprogrammen upprustas. 

”Att bo och leva miljövänligt ska inte vara ett livsstilsval för en urban elit, det borde vara en rättighet för alla” skriver de. I Sverige behöver också mer lokalt byggmaterial användas, det vill säga trä. Helt rätt att också lyfta fram det faktum att ”med hållbara brukningsmetoder kan skogsbruket bidra till att minska klimatförändringarna och gynna den biologiska mångfalden. Växande skog och träprodukter binder kol.”

Att dessa fackföreningar kommer med i klimatrörelsen, där till exempel Johan Lindholm för Byggnads ska tala på den stora demonstrationen den 29 november, är en dubbel vinst. Klimatrörelsen blir mer arbetarförankrad och fackföreningarna mer inriktade på kamp för det fundamentala hot som de kapitalistiskt drivna klimatförändringarna utgör för mänskligheten. Nu gäller det att ta upp detta lokalt på alla arbetsplatser och verkligen mobilisera.

Alternativet är ett mörkt sotmoln – som stora delar av Indonesiens skogar har förvandlats till just nu. Där pågår de värsta skogsbränderna på över 18 år och har orsakats av att bränder som har drabbat de lokala bönderna har spårat ur till följd av den extrema torkan. Dessa bränder, som har pågått i två månader, gör att Indonesien denna höst tidvis har seglat upp på plats nummer ett som världens värsta utsläppare. 

Dessa bränder beräknas spä på de globala utsläppen med tre procent i år, samtidigt som förlusten av tropisk skog gör att mindre mängd koldioxid kommer att bindas ur luften för lång tid framöver. Lägg därtill stressen för landets 40 000 orangutanger när de jagas av lågorna.

Inte mycket bättre är det i en annan känd djungel på en annan del av klotet. Många av Amazonas floder har under hösten helt torkat ut och den våta ångan som brukar bevattna stora delar av kontinenten är försvunnen. I miljonstaden São Paolo råder återigen akut vattenbrist. Det är den värsta torrkatastrofen på decennier och ledande klimatforskare varnar för kombinationen klimatförändringar och skogsavverkningar. 

Amazonas kan förvandlas till en savann som senare kan bli en öken. Redan nu utgör jordens öknar mer än hälften av alla landområden och slukar mer och mer mark när de sväller fram.

Så det är hög tid att vakna och bli aktiv inför klimattoppmötet i Paris i höst. Planera in den 29 november redan nu och kom med i kampanjen för att göra demonstrationerna, som äger rum på minst 1 700 platser runt om i världen, kända för ännu fler. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!