”Slut på rean – en annan vård är möjlig!” är parollen för den landsomfattande protestdagen för vården den 4 september. Med allt färre resurser och ohållbar arbetsmiljö drabbas patienter såväl som personal kontinuerligt hårdare. Behovet är akut för en starkare och större rörelse mot nedskärningar och privatiseringar av vården.
Den 4 september kommer protester att äga rum i 25 olika städer. Arrangörerna lyfter krav för en hållbar arbetsmiljö, tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete, färre patienter per sjuksköterska, enhetlig utbildning och kompetenshöjning för undersköterskor, öppning av stängda vårdplatser, adekvat löneutveckling över arbetslivstid samt lika vård för alla.
Vården och arbetsmiljön för vårdpersonal är en fråga om liv och död. På Facebookeventet inför den 4 september skriver de: ”Vi har fått nog av att patienter skadas och dör p.g.a. otillräckliga resurser”.
Det är inte svårt att hitta orsaken till situationen idag när en går igenom den enorma vårdslakt som har ägt rum av styrande politiker under de senaste decennierna med nedskärning efter nedskärning. Under nedskärningsåren på offentlig sektor under 1990-talet försvann många tjänster inom vården bland de totalt 200 000 tjänster som försvann. Därefter har enorma nedskärningar fortsatt. I år har 200 tjänster från Sahlgrenska Universitetssjukhus skurits bort.
Antalet vårdplatser i Sverige har minskat markant, från 120 000 vårdplatser i slutet av 1960-talet till strax under 24 000 vårdplatser idag. Samtidigt har befolkningsmängden ökat – det är lätt att förstå att detta drabbar anställda och patienter negativt. Att få bra vård när du är sjuk är en rättighet som inte kan garanteras idag, detsamma gäller förlossning.
Vårdpersonal går på knäna, hinner inte omhänderta alla patienter, hinner inte ta pauser, äta eller genomföra toalettbesök. Utöver det är lönen för bland annat undersköterskor och sjuksköterskor låg.
Offensiv har tidigare rapporterat om vårdkampen, bland annat barnmorskornas protester för mer resurser för att kunna garantera en säker förlossning och sjuksköterskestudenters kamp för höjd ingångslön.
Media och politiker har dock varit snabba med att smutskasta vårdpersonal som i protest vägrar att jobba under de villkor de har nu. Propaganda om att katastrof väntar är förekommande, utan att nämna den redan katastrofala situation som råder.
Kamp och protester förvärrar inte situationen, utan det lönar sig. Därför är det viktigt att så många som möjligt sluter upp och visar solidaritet den 4 september, men även andra dagar då vårdpersonal är ute i protest. Även andra fackförbund borde utlysa solidaritetsprotester.
Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger sitt fulla stöd till vårdpersonalens kamp. Förutom deras egna krav inför protesterna den 4 september menar RS att de tjänster som försvunnit sedan 1990-talet till idag ska återanställas och att sex timmars arbetsdag ska införas för att dela på jobben och tillgodose det behov av återhämtning som krävs.
För detta krävs mer resurser och en kamp som innefattar ett aktivt motstånd mot nedskärningar och privatiseringar.
Luleå sluter upp för lika vård för alla
Vården är i kris, det vet nog de flesta om vid det här laget. Men protestdagen den 4 september sprider sig till allt fler orter och kan innebära en välbehövlig injektion till nödvändig vårdkamp.
I flera år har nedskärningar maskerade som ”omorganiseringar” ökat belastningen för vårdpersonalen och lett till att fler och fler säger upp sig. Bristen på sjuksköterskor är enorm och landstingen tvingas hyra in personal till ett högre pris än för att ha samma personal anställd.
Mindre personal har resulterat i att Sverige har minst vårdplatser av alla OECD-länder. Det är uppenbart att det saknas resurser och samtidigt som man skär ned inom den offentliga vården går stora bidrag till privata vårdbolag och rätt ned i fickorna på ägarna.
”Slut på rean – en annan vård är möjlig” startades av tre sjuksköterskor och har nu spridit sig till över 20 orter och stöds av Vårdförbundet.
I Luleå håller förberedelserna för protestdagen den 4 september på för fullt. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna kommer förstås att delta och uppmanar vårdpersonal, patienter, föreningar och alla andra som har fått nog av nedskärningar och privatiseringar inom vården att delta i protesten och även hjälpa till med förberedelserna och mobiliseringen.
Det behöver delas ut flygblad, affischeras och göras banderoller. Demonstrationen hålls vid Gula Paviljongen kl 14.00.