Sluta skära ned på Karl Johansskolan

2015-05-07 14:17:35


Protesterna behöver trappas upp för att stoppa den konstanta skolslakten i Göteborg.

Karl Johansskolan i Majorna i Göteborg hotas av stora nedskärningar och omorganiseringar. Detta är en av flera försämringar som under flera år har drabbat skolorna i Majorna.

Antal specialpedagoger och elevassistenter på Karl Johansskolan kommer att halveras samtidigt som antal elever ökar, rapporterade Göteborgs-Posten (GP) den 20 april.  Barn som är i behov av särskilt stöd kommer att vara de som drabbas hårdast. 

Lärarnas riksförbund pekar på att nedskärningarna kommer att ge allvarliga konsekvenser även för lärarna, med ökad press och stress när det är mindre personal på fler elever.

Detta är inte den första nedskärningen som genomförs bland skolorna i Majorna och inte heller i Karl Johansskolan. Tidigare rektorer på Karl Johansskolan har sagt upp sig i protest mot de nedskärningar som de skulle tvingas genomföra. Föräldraprotester har tidigare samlat hundratals under flera års tid mot försämringarna. 

Det är inte heller den sista nedskärningen som kommer att göras. Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har sedan tidigare varnat för att det inte finns något som heter en sista nedskärning. 

Det rödgrönrosa styret i Göteborg fortsätter i vanlig takt med nedskärningar och försämringar. 

Socialdemokraterna hade parollen ”kunskap, frihet, framtid” som paroll på årets 1 maj. Detta står helt i kontrast mot de nedskärningar man beslutar om. Därför är det viktigt att kritiken och kampen inte enbart riktas mot enbart ett beslut, utan också inkluderar krav på mer  resurser till skolan samt kamp mot de nedskärningspoltiker som genomför försämring efter försämring istället för att sätta behoven främst.  Boende i Majorna samlar till demonstration mot nedskärningar den 7 maj klockan 18:00 vid Kronhusbodarna (nära Gustav Adolfs Torg). ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!