S+M i Luleå: Vadsomhelst förutom demokrati

Om det är något de styrande politikerna i Luleå hatar så är det folkets vilja. Nu försöker de ånyo sätta stopp för en folkomröstning. Rädda skolorna! (Foto: Sarah Häggström)

av Liv Shange Moyo // Artikel i Offensiv

Luleås kommunledning verkar vara på väg mot nya bottennapp i sina ansträngningar att stoppa folkinitiativet om skola och förskola från att resultera i folkomröstning.

I ett utspel den 22 september menar fullmäktiges ordförande Nihad Zara (M) att S och M, trots att de inte har mandat nog att säga nej till att en folkomröstning ska hållas, ska kunna stoppa den genom att i ett senare skede rösta ned själva frågan det ska röstas om. S+M chansar sig ut på juridiskt mycket tveksam mark och gräver sig samtidigt en mycket djup politisk grop.

Med två rekordstora demonstrationer, en lång rad stormöten och flera års kamp i ryggen förbereder sig just nu skolkämparna i Hela Kommunen Ska Leva Och Lära (HKSLOL) på att lämna in de i nuläget över 7 000 namnunderskrifterna för folkomröstning.
Enligt Kommunallagen och Lagen om kommunala folkomröstningar har boende i en kommun rätt att begära en kommunal folkomröstning genom ett så kallat förstärkt folkinitiativ – om minst tio procent av de röstberättigade i kommunen skriver på för att rösta om en fråga som kan beslutas om inom kommunen inom sex månader från initiativets start måste kommunfullmäktige pröva det. Bara om minst två tredjedelar av fullmäktiges ledamöter då säger nej till folkomröstning ska den kunna stoppas.  

Det folkinitiativ som HKSLOL lämnade in 2016 stoppades med knapp marginal av S, M och det lilla Landsbygdspartiet Oberoende (LPO). Sedan valet 2018, då dessa partier tappade röster, har de inte längre mandat för att stoppa en folkomröstning.
Den 3 maj startade HKSLOL ett nytt folkinitiativ med krav på en ny, barncentrerad utvecklingsplan för skola och förskola istället för det stora nedläggnings- och stordriftsprogram som S och M just nu driver igenom. 
Antalet underskrifter har redan passerat de dryga 6 000 som krävs, men insamlandet pågår ett par veckor till.

Kommunledningens plan verkar, att döma av Zaras kommentarer, vara att först låta fullmäktige rösta om folkomröstning utan att ange vilken fråga den ska röra och först senare ta upp frågeställningen som ett eget ärende. 
I ärendet om frågeställning krävs bara enkel majoritet (50 procent av mandaten) och kommunledningen tänker sig uppenbarligen att de genom att rösta ned denna ska omintetgöra folkomröstningen.

Om S+M gör verklighet av försöket att göra en lagstadgad demokratisk rättighet fullkomligt meningslös lär det inte emottas stillasittande av tusentals redan uppretade lulebor.
– Det skulle vara politiskt självmord, kommenterar Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och aktiv i skolkampen.
– Dessutom är det vad vi förstår en total chansning juridiskt, ett sådant här agerande skulle gå helt emot avsikten med lagen och de demokratiska rättigheterna.

Förutom överlämnandet av folk­initiativet förbereder HKSLOL en ”ståstrejk” utanför det möte där Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott för första gången ska diskutera det (ännu inte framlagda) förslaget om nya nedläggningar den 16 oktober – samling kl 07.30 vid entrén på Repslagargatan 6. Kampen fortsätter!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!