Småskrammel till Göteborg

2009-04-15 20:24:38
Förra tisdagen, den 7 april, presenterade regeringen vårpropositionen och dess så kallade satsning på kommuner och landsting. För Västra Götaland och Göteborg som är en hårt drabbad region ser vi hur nedskärningarna drabbar vårdtagare, elever och personal i exempelvis vård och skola.

Pengarna från regeringen ger efter en fördelning efter befolkningsstorlek Göteborgs kommun 265 miljoner kronor. Samtidigt är skattebortfallet i och med alla varsel och människors ingång i arbetslöshet mer än tre gång- er så stort, 865 miljoner kronor.

Detta visar att Reinfeldt ljuger när han försöker ställa ett förstatligande av Volvo mot skattebetalarnas intressen. Fordonsindustrin har stått för den största delen av varslen i Göteborg. Nu ser vi hur skattebetalarna får betala krisen med kraftigt minskade resurser till offentliga sektorn.
Att regeringen nu ger sken av att ”satsa” med ökat statsbidrag är missvisande då statsbidragen till kommuner och landsting har minskat kraftigt i förhållande till BNP under en väldigt lång tid.
År 2007 hade kommuner och landsting tappat 147 miljarder kronor i förhållande till vad man fick 1981, om deras andel av BNP varit densam­ma. Med dessa siffror skulle Göteborgs kommun i förhållande till be- folkningsstorlek ha 5,5 miljarder kronor mer istället för regeringens 265 miljoner kronor.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har under lång tid påpekat att de pengar som staten ”stulit” måste ges tillbaka till kommuner och landsting.
Alla som arbetar inom offentliga sektorn vet att det inte finns mycket kvar att spara efter 1990-talets nedskärningar, där personaltätheten ännu inte har återställts.
Dessa nedskärningar har  varit en direkt följd av minskade statsbidrag, men de pengar regeringen nu skjuter till är långt ifrån tillräckligt.

Vi har redan sett hur elever, lärare och föräldrar tvingats ut i protester mot nedskärningarna som har drabbat skolan i Gunnared och Biskopsgården.
Nu behövs ett massuppror för att försvara jobben i offentliga sektorn och på allvar kräva pengarna tillbaka till kommuner och landsting.
Johannes Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!