S+M+C i Eskilstuna vill införa ett rasistiskt tiggeriförbud

2018-02-07 16:33:59

foto: CC0
S fortsätter sin rasistiska högerkurs.

Med S i spetsen vill högerkoalitionen i Eskilstuna sparka neråt med ett rasistiskt förbud mot tiggeri.

Eskilstuna kommun har sedan hundra år tillbaka haft socialdemokrater i det politiska styret. Men sedan det senaste valet styrs Eskilstuna av en koalition av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Detta har inneburit en ännu snabbare utveckling åt höger av Socialdemokraterna.
Delar av hemtjänsten har trots protester sålts ut till ökända riskkapitalbolag, allmännyttan privatiseras och kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) har drivit på för att skicka in vaktbolag i arbetarområden.
Det senaste är att denna högerkoalition nu riktar slaget mot de allra svagaste i samhället, de utfattiga romska tiggarna.
Som bekant har Moderaterna i Vellinge kommun tidigare försökt införa tiggeriförbud, men stoppats av länsstyrelsen. Men Eskilstunas högerkoalition anser nu att de har kommit på en lösning.

”Vi vet att ett förbud inte är tillåtet enligt svensk lag”, säger Jansson, och därför vill han försöka kringgå detta genom att skriva in att det formellt inte råder något förbud, men att tiggarna måste ansöka om tiggeritillstånd från polisen. Sedan kan polisen ange ”risk för ordningsstörning” för att ge avslag, och formellt är det inget förbud.
För att se till att tiggarna effektivt jagas bort vill han att de ska dömas till böter om de tigger utan att ha fått polistillstånd.

Själva förslaget är mycket farligt, eftersom det underbygger det månghundraåriga rasistiska hat som redan finns mot romerna, antiziganismen. Det är just detta slags signaler från de styrande som leder till våld, mordbränder och andra antiziganska attacker. Alla demokratiskt sinnade människor, alla antirasister och humanister måste med all kraft protestera mot detta, som i praktiken innebär stöd till rasism och våld. Det är bara om vi alla höjer våra röster mot detta och ger argument mot tiggeriförbud som de negativa effekterna av det kan dämpas något. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!