Snowdens flykt

2015-02-18 15:43:07


Snowden – en jagad man.

Under sommaren år 2013 blev Edward Snowden världskänd när han läckte topphemliga uppgifter om USA:s säkerhetstjänsts olagliga övervakningsprogram av telefoner och internet. Han anklagas för bland annat  spioneri och jagas än idag av USA. SVT:s Dokument utifrån sände söndagen den 15 februari en dokumentär om händelseförloppet efter Snowdens avslöjanden.

Snowden arbetade tidigare som system­administratör och infrastruktur­analytiker för CIA (underrättelsetjänsten) och NSA (nationella säkerhetsbyrån) i USA, där han kom över tusentals dokument som visade på en omfattande global övervakning av internet- och telefontrafiken.  Snowden flög den 20 maj 2013 till Hongkong där han träffade två journalister från den brittiska tidningen The Guardian för att förse dem med informationen för att den skulle kunna publiceras. 

Fyra dagar efter att avslöjandena blivit en världsnyhet gick Snowden ut med sin identitet. Han lyckades därefter med hjälp av Wikileaks (en ideell byrå som offentliggör hemligstämplat material) fly från Hongkong med tilltänkt mellanlandning i Moskva. 

Snowden kommenterade själv i intervjuer hur han förvånades över den amerikanska statens starka reaktioner och om den mängd resurser som spenderades på att försöka fånga honom. Bland annat tvingades Bolivias president Evo Morales regeringsplan, efter påtryckningar från USA, att landa i Wien på grund av misstankar om att Snowden var ombord.

Jakten på Snowden och västländers vägran att bevilja honom politisk asyl visar på europeiska regeringars otroliga undfallenhet inför USA-imperialismens påtryckningar.

Både Snowden, hans advokat och Wikileaks grundare Julian Assange kommenterade också behandlingen av den tidigare amerikanske soldaten Chelsea Manning efter dennes avslöjanden om tortyr och andra omänskliga förhållanden i amerikanska fängelser i Irak. USA har utsatt Manning för  brutal psykisk tortyr och hon tvingades sitta i isoleringscell i tre år.  Samma sak skulle vänta Snowden om han hamnade i händerna på den amerikanska staten.

Snowden, precis som Manning och Wikileaks, är en visselblåsare som riskerar sin egen säkerhet för att informera världen om de odemokratiska

metoder som den amerikanska staten i samarbete med många andra länders regeringar, inkluderat Sverige, använder för att massövervaka oss.

Edward Snowden är fortfarande efterlyst av USA:s regering och bor för tillfället i Ryssland där han har asyl. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!