Socialarbetarna har fått nog

2012-06-11 10:14:01


Marcus Gustavsson, ordförande i fackförbundet Vision i Göteborg, kräver bättre arbetsvillkor för socialsekreterare.

– Det är illa när en god chef likställs med en chef som håller budget, sa Madeleine Karlsson och Josefine Petersson i öppningstalet på Gustaf Adolfs torg när socialsekreterarna demonstrerade, och möttes av jubel och applåder från de över 400 samlade.

Socialsekreterare från Göteborgs ­alla stadsdelar, från Örgryte till Angered, fanns representerade på demonstrationen den 31 maj. Även om nedskärningarna slår olika mellan olika stadsdelar är verksamheten överallt redan överbelastad.

– Vi betalar till och med för att vara här och protestera. Det arbete vi inte gjorde på övertid idag får vi ­göra imorgon kväll istället, säger en socialsekreterare från Lundby.
Demonstrationen präglas av kampanda och beslutsamhet. När Marcus Gustavsson, ordförande för Vision i Göteborg, läser upp förbun­dets krav avbryts han flera gånger av applåder och visslande bifall.
– Vi kräver ett utrymme för utveckling med centralt formulerade mål.

Behovet av ökad grundbemanning är starkt förankrat bland medlemmarna i de båda förbunden Vision och Akademikerförbundet SSR, som har gett sitt stöd till protesten som från början är ett gräsrotsinitiativ.

– Nu räcker det! Göteborgs kommun måste ta sitt ansvar. Ordinarie arbetsuppgifter måste kunna utföras på ordinarie arbetstid, lönerna vara i proportion till arbetet och vi måste ha förutsättningar för att utföra det, säger Jenny Strandhag, ordförande för SSR Göteborg.
Inte bara socialsekreterare släpptes fram för att tala. Segal Mohamed från Lövgärdet kopplade även samman nedskärning­arna på skolor med dem på fritidsgårdar och socialtjänst, som alla drabbar unga.
Göteborgs socialsekreterare visar vägen för andra yrkesgrupper som också drabbas av ­nedskärningar. Likt lärarna i Angered har man nu visat att man är beredd att strida för sina villkor. För att manifestationen ska bli den språngbräda som behövs, måste nu facken fortsätta protestera och visa att man menar allvar.

Kampen om resurser är i allra högsta grad en politisk kamp. Den ekonomiska prognosen för Göteborg pekar på en vinst överstigande en miljard kronor – dessa pengar måste användas till upprustning av all verksamhet som blivit allt mer haltande. Men i Östra Göteborg röstade en enig stadsdelsnämnd igenom nedskärningarna på 40 miljoner kronor, och då spelar det ingen roll att Mats Pilhem (V) från personal- och arbetsmarknadsutskottet lovar att han ska verka för en ”dialog med era fackliga representanter”. Den 3 maj röstade Pilhems partikamrater för nedskärning­arna.
När de politiska rummen saknar en verklig opposition måste denna  byggas någon annanstans. Den enda arenan för detta är arbetsplatserna, gatorna och torgen.

Stefan Berg

Röster från protesten:

Karin Rohlén och Sissel Larberg jobbar med missbruksvård. De drabbas inte av nedskärningarna, men demonstrerar i solidaritet med sina kollegor.
– Det drabbar våra gemensamma klienter. ­Nedskärningarna gör att de inte får tag i sina handläggare. Många hinner bli så pass illa däran innan de får hjälp att de hamnar i sluten- eller kriminalvården.

Anne Holmgren är socialsekreterare på Individ- och familjeomsorgen i Angered. Där dras ­fyra tjänster in i år, som ett led i nedskärningar på totalt runt 24 miljoner kronor.
– Alla vet att insatser behövs ­tidigare, men det går inte när alla skär ner. Nedskärningarna på skolorna försvårar samarbetet eftersom de också blir överbelastade.

Eva Barron jobbar på fritidsgården GUTS. Där begränsas öppet­tiderna.
– Vi får inte anställa några timledare. Eftersom vi bara har 2,75 tjänster gör det att vi inte kan ha öppet på kvällar i den utsträckning som vi behöver.
Intervjuer: Stefan Berg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!