Socialdemokraterna förminskar hotet från extremhögern

2018-07-25 09:14:52
För sju år sedan detonerade en bilbomb i centrala Oslo. Två timmar senare inleds skottlossning mot arbetarpartiets ungdomsläger på Utøya. Åtta personer dog i explosionen och 69 på Utøya.

De senaste 30 åren har nazister mördat 30 personer i Sverige. Detta är tydliga exempel på att hotet från extremism kommer från höger och att kampen mot rasism och fascism går hand i hand med kampen mot högerpolitiken.
På Utøyas minnesdag, när uppmärksamheten borde riktas mot hotet från högerextremism och fascism, går Socialdemokraterna ut och försöker koppla samman extremhögern med vänstern på ett högst politiskt oärligt sätt.
”I en tid då extremister av olika slag – till höger, till vänster och åt det religiösa hållet – är på frammarsch behöver försvaret av demokratin trappas upp” skriver Ann-Sofie Hermanssons och Nalin Pekul, S, på Expressen debatt den 22 juli. 

Att ledande S-politiker som under flera års tid både hållit sig undan antirasistiska mobiliseringar samt fördömt och motarbetat de som aktivt har stått upp mot dessa krafter nu försöker läxa upp antirasister om extremism är närmast löjeväckande.
När 20 000 göteborgare stoppade NMR den 30 september förra året ansåg Ann-Sofie Hermansson att nazisterna skulle få marschera på tomma gator och försökte sabotera den antifascistiska mobiliseringen genom att utlysa en demonstration dagen innan istället.
”Något måste göras. Det demokratiska samhället måste bli bättre på att sätta skarpa gränser mot extremism”, menar debattörerna ogenerat utan att se till sitt eget ansvar.
Högerextremismen växer i spåren av nedskärningar på skola, fritidsgårdar och social service, i trångboddhet och arbetslöshet. Det är i spåren av den nyliberala högerpolitiken där människor tappar framtidstron som högerextremismen får fäste, både islamister och nazister.
Samtidigt ska vi minnas att den verkliga faran med högerextremismen är att deras politik har letat sig in i regeringen utan att de har röstats in samt att de etablerade partierna med S i spetsen har gjort SD:s frågor till sina egna.
Extremhögern tar till bomber och våld eftersom den saknar verkligt stöd och förankring för sin politik. ”Försvar av demokratin” tillsammans med socialdemokratiska nedskärningspolitiker och andra högerpolitiker kommer inte förändra något. Det är deras politik som har gynnat extremhögern från första början. 

Arbetarrörelsen, fackföreningar, ungdoms- och vänsterorganisationer måste mobiliseras mot nedskärningar och privatiseringar, för arbete, bostad och välfärd åt alla som i sin tur skapar nödvändig framtidstro. Enbart socialismen kan bringa nödvändig förändring för fred och trygghet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!