Socialdemokraterna i Luleå sålde ut allmännyttan

2015-06-18 12:18:44
3 000 gemensamt ägda lägenheter ska säljas i Luleå. Det beslutade S-majoriteten i Luleå kommunfullmäktige den 15 juni, med stöd av alla traditionellt borgerliga partier. 

Beslutet kan komma att bli en pyrrhusseger för Socialdemokraterna som nu snabbt undergräver det traditionella stöd partiet har haft hos stora grupper av låginkomsttagare.

Efter en tre timmar lång debatt och otaliga voteringar togs beslutet. 46 ledamöter stödde beslutet och 13 röstade för avslag. Förutom Rättvisepartiet Socialisterna (RS) röstade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna för ett avslag.

MP och SD var dock inte i princip emot utförsäljningarna utan tyckte att underlaget var för dåligt. Miljöpartiet skulle gärna se ombildningar till bostadsrätter istället för försäljning till stora fastighetsbolag.

– Argumentation från kommunledningen går emot all erfarenhet, både i Luleå och i landet. 1 700 sålda lägenheter i Luleå har inte lett till nybyggnation, däremot till omfattande ombildningar. Inte heller i landet har ”marknaden” löst bostadskrisen. Tvärtom, fastighetsbolagen tjänar stora pengar på bristen, sa Jonas Brännberg från RS.

Robert Lundqvist från RS visade att pratet om att teckna avtal för att företagen ska ta socialt ansvar samt bygga nytt inte hade någon grund:

– Sådana avtal finns inte. Och skulle de finnas skulle fastighetsbolagen aldrig skriva på, alternativt ta ordentligt betalt för den risk det skulle innebära för deras vinster. Även de avtal som finns är, ur ett bostadsperspektiv, mycket korta. Efter det finns ingen kontroll.

Socialdemokraternas svar saknade substans och dominerades istället av att ”vi tror”, ”känner oss trygga” och svepande om att ”företag inte är onda”. Det faktum att flera av de tilltänkta köparna är kända för att totalrenovera och höja hyrorna med upp till 75 procent samt inte har någon bostadskö utan handplockar hyresgäster efter eget godtycke bemödade de sig inte om att ens besvara. 

De få oppositionella röster som hörts inom S kommunfullmäktigegrupp innan beslutet satt nu tysta, efter att ha blivit offentligt påhoppade av kommunalrådet Niklas Nordström, med krav på att ”följa partilinjen”.

Skandalöst nog lade Hyresgästföreningen ned kampen redan innan beslutet i kommunfullmäktige hade tagits när de med en insändare argumenterade att Lulebo borde ”säljas på rätt sätt”. 

Trots att beslutet är taget kommer bostadsfrågan att leva vidare när effekterna av försäljningarna blir tydliga. Ännu kan också nya protester flamma upp när det blir klart vilka områden som ska säljas.

Det lär också bli en juridisk prövning av beslutet eftersom kommunfullmäktige ger Lulebo långtgående befogenheter att sälja, vilket kan strida mot kommunallagen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!