”Socialist Alternative kallade direkt till protester”

2016-11-16 15:47:11


Darletta Scruggs talade på Socialism 2016 i London.

Hela världen är i chock över att Donald Trump blev vald till president. Inte bara arbetarklassen, utan även den härskande klassen, är i chock. I helgen samlades 1 000 socialister på Socialism 2016 i London organiserat av Socialist Party England and Wales, Rättvisepartiet Socialisternas systerparti i England och Wales. Fem kamrater deltog på konferensen från RS där en av talarna var Darletta Scruggs från Socialist Alternative i USA. Nedan följer vad hon berättade för Offensiv.

”Socialist Alternative kallade direkt till protester. På några timmar samlades 40 000 under parollen ’Not my president’. Ett viktigt inslag var att en majoritet var vita, vilket slår hål på myten som påstår att det var den vita arbetarklassen som röstade på Trump. Chocken och ilskan kan också ha öppnat för en ny era av klasskamp. 

Att 40 000 samlades på uppmaning av Socialist Alternative visar på den ställning vi har vunnit genom våra korrekta analyser och perspektiv samt hur vi har omvandlat det till handling.

Hela valet har varit en rörelse mot etablissemanget. Bernie Sanders var den kandidat som hade kunnat besegra Trump. Han kanaliserade en enorm entusiasm med sin politiska revolution. Men istället för Bernies politiska revolution följer nu Trumps kontrarevolution.

Att Socialist Alternative kunde hamna i ledningen för de protester som nu sprider sig över landet handlar om att vi engagerade oss direkt i valet, byggde upp en pereferi och en rörelse.  

Socialist Alternative uppmanade Bernie Sanders att stå emot båda Wall Street-kandidaterna och ställa upp som en oberoende kandidat. När han väl deklarerade att han skulle kandidera för Demokraterna var vår linje att han inte borde stödja Clinton om han förlorade. Demokraterna skulle aldrig stödja den politiska revolution han talade om.

Vi startade en rörelse till stöd för Bernie, men oberoende av Demokraterna och på ett oberoende program med våra krav. Vi mobiliserade Marsch för Bernie som samlade tusentals, exempelvis två gånger i Chicago med 3 000 och
5 000 deltagare, men även i Seattle, Boston och runt om i landet. Då det stod klart att Bernie backade upp Hillary ändrade vi fokus till att initiera rörelsen Beyond Bernie. Genom dessa plattformer har vi vunnit respekt och vi har hela tiden pekat på nästa steg. 

Flera aktiva inom Demokraterna har lämnat partiet och anslutit sig till Socialist Alternative efter detta. Detta var också vad som ledde till att vår uppmaning till en utmarsch möjliggjordes på Demokraternas konvent.

En serie protester avlöste varandra med tusentals deltagare och våra möten samlade hundratals.

Hotet från Trump är på riktigt och ger en varning om att kriser för och hat mot etablissemanget inte nödvändigtvis leder till revolutionära eller socialistiska slutsatser, utan kan gå en reaktionär väg.Hotet från Trump var inte tillräckligt för att människor skulle lägga sin röst på Hillary.

Trump har lyckats utnyttja en ilska som finns mot ett system han själv representerar. Han vet vilken bluff det här systemet är. Han och hans familj har blivit miljardärer på att utnyttja det riggade systemet. Risken är nu att högerpopulistiska grupper och högerextrema försöker flytta fram sina positioner i svallvågorna av valresultatet.

 Det finns en rädsla för att Trump kommer att piska upp ytterligare rasistiska stämningar. Medans Trump är en rasist och sexist kom stödet för Bernie Sanders framför allt från kvinnor och svarta. Man ska inte dra generaliseringar av väljarna, utan man måste vinna över de missnöjda till socialismen och peka på behovet av gemensam kamp och organisering för verklig förändring.

Alla som röstade på Trump är dock inte rasister. Man ska inte förminska hotet från rasism eller den strukturella rasism som är inbyggt i systemet och genomsyrar hela den amerikanska historien. Men vi ska inte vända ryggen till de som har röstat på Trump, utan istället vinna över dem med klassappeller.

Demokraterna säger nu att de litar på att Trump ska göra sitt bästa för landet och uppmanar folk till lugn, samtidigt som tiotusentals har tagit till gatorna. Den härskande klassen är beredda att normalisera Trump för att slippa den revolt som växer fram mot honom då de är mer rädd för den rörelsen.

Demokraterna har inte gjort något för att mobilisera mot Trump. Den övriga vänstern har intagit en fullständigt sekteristisk inställning och ställt sig vid sidan av. Istället för att förklara varför man inte ska stödja Demokraterna fördömer de dem som har röstat på Demokraterna. Det finns en vilja till ”vänsterenighet” bland vissa skikt som frågar sig varför inte vänstern går samman, men denna rörelse som nu mobiliserar visar varför: Andra grupper vill inte involvera sig med massorna. Det är tydligt att vi behöver ett nytt arbetarparti och Socialist Alternative kommer att vara med och skapa förutsättningarna för detta. 

Intresset för våra idéer kan ses i att 400 deltog på vårt öppna möte dagen efter valet i Boston för att diskutera socialism och revolution. Inom loppet av 27 timmar fick vi 400 medlemsansökningar mailat till Socialist Alternativ på grund av den roll vi har spelat i protesterna och med anledning av att vi intervjuades av CNN. Vår kamp, paroller och entusiasm har skapat hopp i mitten av detta mörker som omger oss.” ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!