Socialist från Hongkong möttes av brutal repression på Bryssels flygplats

2016-07-19 12:44:23
I denna stund äger det rum en internationell sommarskola i Leuven, Belgien, som organiseras av Active Left Students. Socialister från hela Europa och utanför Europa möts under en vecka för politiska diskussioner, skolning och utbyte av erfarenheter. Bland deltagarna finns en delegation från Hongkong med aktivister som kämpar för demokratiska rättigheter i Hongkong och i Kina. En av dessa gäster som bjudits in till sommarskolan – Jaco – blev utsatt för brutal repression på Bryssels flygplats. Flygplatspersonal konfiskerade politiskt materiel, bland annat t-shirts och USB-stickor. När Jaco började ställa frågor kom polis för att skrämmas med bland annat en kroppsvisitering. Vi pratade med Jaco.
”Jag kom från Hongkong via Istanbul för att medverka på Active Left Students sommarskola. På Bryssels flygplats stoppades jag av flygplatspersonal som ville att jag skulle visa vad jag hade i mitt bagage. De såg direkt t-shirts med ’socialistworld.net’ skrivet med stora bokstäver och USB-stickor med ett citat från Marx. De berättade för mig att jag kommit för att sälja det här materialet som en företagsverksamhet men jag kom ju naturligtvis som en politisk aktivist för att medverka på ett politiskt möte där det sker ett stort utbyte av materiel.
När jag började ställa för många frågor kom polisen in i bilden. Jag fick genast lämna över min mobiltelefon. Jag försökte stänga av den men fick höra att det innebär att göra motstånd och då förstärktes skrämseltaktiken. Jag blev handfängslad och förd till ett annat rum där jag fick ta av mig alla mina kläder inför en kroppsvisitation.
Efteråt följde ett omfattande förhör angående den organisation som jag är med i och dess politiska idéer. Med socialistiska t-shirts och USB-stickor med citat från Marx var det inte svårt att gissa vilka idéer det handlar om. Polisen sade att de misstänkte att jag är medlem i en extremistisk organisation. Jag berättade om vårt arbete inom rörelsen för demokrati i Hongkong och sade att det även verkar finnas problem i Belgien med det här. Polisen sa att det inte handlade om demokrati, det handlade om olaglig handel och att jag borde åka tillbaka till Hongkong om jag inte höll med.
Jag hölls i två timmar utan kontakt med mina belgiska kamrater. Det gjordes ingen officiell förklaring eller så gavs den inte till mig trots att jag efterfrågade det. Till slut gav de mig ett dokument där det stod vad som tagits ifrån mig. Jag var tvungen att skriva under utan att kunna varken franska eller holländska. Jag fick höra att jag kunde få tillbaka materielet om jag betalade en skatt på 500 euro, en absurd skatt för runt 30 t-shirts och några USB-stickor. Materielet är inte ens värt 500 euro.
De ekonomiska banden mellan Belgien och den kinesiska diktaturen har en uppenbar effekt på demokratiska rättigheter. I stället för att pressa Kina till att erkänna demokratiska rättigheter används kinesiska metoder gentemot marxister av belgiska myndigheter. Självklart vill jag ha tillbaka mitt materiel för att dela det med mina kamrater och vänner på sommarskolan. Myndigheterna bör även be om ursäkt för sitt repressiva beteende.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!