Socialist Party: ”Valkampanjen kommer att ta oss framåt”

2007-05-02 17:51:13
Den irländska valproceduren är annorlunda än i Sverige. Det enda som är säkert är att det måste äga rum val vart femte år, däremellan kan regeringen utropa val när som helst med tre veckors varsel.
Offensiv har intervjuat Clare Daly, en av Socialist Partys kandidater till Dáil (det irländska parlamentet).

I söndags morse kom beskedet att valet är utlyst till den 24 maj. Valplakat får inte sättas upp innan valdagen är bestämd. Det systemet ger regeringspartiet ett försprång – det kan först trycka upp sitt valmaterial och sedan utropa val.

Vilken är prioriteringen för Socialist Party i valkampanjen?
– Vårt mål med valet är att behålla den parlamentsplats vi idag har med Joe Higgins för valkretsen Dublin West, men också att vinna en till för Dublin North där jag kandiderar.

Hurdan är den politiska situationen och vilka är våra frågor?
– Det är ett väldigt blekt val. Det är en tävling mellan politikerna om vem som lovar den största satsningen, men i själva verket är de alla likadana. De mindre partierna säger att de är beredda att samarbeta med vem som helst i en samregering.
– Idag är det Fianna Fail som sitter vid makten. De har, trots den ekonomiska högkonjunkturen (the celtic tiger), inte gjort några satsningar på vare sig vård eller lokaltrafik. Lokaltrafiken är i stort behov av upprustning och utbyggnad, vilket är en av frågorna vi driver.

Kampanj mot slavarbete

– En av de andra stora frågorna är ”kapplöpningen till botten”. Arbetsgivarna gör allt för att sänka lönerna mer och mer och tvinga in folk på en låglönemarknad. Ett typiskt exempel på denna ”kapplöpning till botten” är det turkiska företaget Gama som stal löner från sina anställda, förklarar Clare.
– 2005 tog Joe Higgins och Socialist Party initiativ till kamp med strejker och demonstrationer tillsammans med Gama-arbetarna som vann och fick ut sina pengar som gömts på ett konto i Nederländerna.
– Vi påpekade att invandrare och irländare måste kämpa tillsammans för kollektivavtal och en bra lön för alla.
– Vi tog kampen mot företaget Gama och dess korrupta ledare och det visar att vi är ett kämpande parti. Joe Higgins kunde också ta upp frågan i Dáil.

Vad kan påverka vårt valresultat utifrån?
– Irlands folkmängd har ökat avsevärt den senaste tiden, särskilt i de områden där jag och Joe Higgins ställer upp, i och med det ökade byggandet. Men man har inte gjort en ny befolkningsräkning, vilket innebär att det är fyra som blir valda till parlamentet från våra valkretsar, jämfört med fem i de övriga.
– Det gör att det blir svårare att bli vald. I min valkrets är det också en hel del nya kandidater som inte är kända sedan tidigare. Det kan vara positivt eftersom vi är kända som ett kämpande alternativ men det kan också göra det svårare.
– I jämförelse med de andra partierna ser vår valkampanj däremot helt annorlunda ut. Vi är ute och pratar med folk – precis som vi alltid gör, inte bara när det är valår.
– Vi vet inte hur valutgången blir men vi kommer garanterat att driva en bra valkampanj som syns och som tar oss framåt.
Lina Thörnblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!