Socialisten Kshama Sawants svar på Trumps tal

2017-01-25 13:29:07


Kshama Sawant, Socialist Alternative, ger svar på frågan: hur gå vidare i kampen mot Trump?

”Donald Trump är nu högsta rovdjuret (”pre-dator in chief”) och chef för en av de farligaste och mest högervridna regeringarna i USA:s historia.

I sitt installationstal för några minuter sedan sade Trump att hans regering kommer att följa en rättfärdig väg, att det kommer att bli en regering för folket.
Men, systrar och bröder, Trump är en lögnare och en bedragare. Han har byggt sin regering på miljardärsklassens värsta dynga, högerns trångsynthet, och företagseliten.
Det finns absolut inget mandat för Trumps hatiska, anti-arbetare- och kvinnofientliga dagordning. Trump kommer till Vita huset med det lägsta opininstödet av alla inkommande amerikanska presidenter, omkring 40 procent.
Men opinionsundersökningar kommer inte att vara tillräckligt för att stoppa honom.
Trump och miljardärsklassen förstår bara en sak: makt.

Vår övergripande uppgift är att bygga de 99 procentens makt – arbetande människor och alla som har marginaliserats av den kapitalistiska eliten.
Som socialist förkastar jag helt den kompromissande liberala eliten, som Hillary Clinton så perfekt uttryckte när hon efter valet sade att ”Trump förtjänar vårt stöd” och att vi bör ”ge honom en chans.”
Vi har inte heller råd att vänta tills valen 2018 och 2020 val för att rösta bort republikanerna.
Trump kan besegras om vi bygger massivt motstånd nu. Historien är full av exempel på högerregeringar som helt eller delvis tvingats backa när de ställts inför massrörelser.
Idag (den 20 januari) och i helgen, genomförs protester, massmarscher, och studentstrejker över hela landet och runt om i världen. Min organisation, Socialist Alternative, har gått i spetsen för protesterna mot Trump.
Under installationshelgen hjälper Socialist Alternative till med att organisera studentstrejker, som ett startskott för vårt motstånd.
Att besegra Trump kommer att kräva en massiv och varaktig rörelse, som grundar sig på maximal enighet i handling och arbetarklassens sociala tyngd.
Vi kommer att behöva organisera massiv, ickevålds-, civil olydnad. Marscher med tiotusentals människor kan stänga motorvägar och hitta andra sätt att stänga av ”business as usual”.
För att inspirera stora massor att bli aktiva behöver vi kampkrav som pekar ut en alternativ syn på samhället, som sätter människor och miljö framför storföretagens profitdrivna dagordning.

Naturligtvis måste vi mobilisera för att besegra litanian av attacker från Trump och republikanerna, från att försvara de vinster som vanns av Affordable Care Act (”Obamacare”) till att försvara offentliga skolor.
Men detta måste vara kopplat till att lägga fram djärva krav som kan inspirera, med löften om en dramatisk förbättring av männi­skors liv, liknande som de populariserades av Bernie Sanders:
• Allmän sjukvård;
• 15 dollar i timmen minimilön för alla arbetare;
• Avgiftsfri högre utbildning;
• Beskatta de rika för att finansiera massiva offentliga program för att skapa jobb och återuppbygga vår infrastruktur, utveckla grön energi, och kollektivtrafik;
• Black Lives Matter! Avskaffa polisbrutaliteten och den rasistiska statens massarresteringar.
Bernies djärva program inspirerade entusiasm från miljontals, särskilt unga människor, medan Hillarys timida, företagsvänliga förslag om att putsa lite i kanterna misslyckades med att mobilisera dem.

Låt oss göra Internationella kvinnodagen den 8 mars till ett omedelbart nästa steg i kampen mot Trumps äckliga kvinnohat och sexism.
Första maj är arbetarnas internationella dag och en dag för invandrarprotester. Vårt mål bör vara att ta miljoner ut på gatorna i en verkligt massiv våg av demonstrationer för invandrares rättigheter och mot rasism.
I kampen kommer vi att behöva den bredaste enhet i handling av alla krafter som beredda att på allvar kämpa mot Trump och miljardärsklassen.
Men det går inte att undvika att det finns stora politiska skillnader i strategi och sociala intressen i denna rörelse.
Vår rörelse måste grunda sig på behoven i kampen mot Trump och miljardärsklassen.
Vi kan inte låta det underordnas eller begränsas av vad Demokratiska partiets företagsvänliga ledning tillåter.

Som socialist tror jag inte att det demokratiska partiet erbjuder den typ av kämpande, arbetarklass- och rörelsebaserat ledarskap som kommer att behövas för att möta en hänsynslös fiende som Trump.
Arbetande människor och de 99 procenten behöver bygga ett alternativ till de högerrepublikanerna och Wall Street-demokraterna, vår egen politiska röst.
Ett nytt politiskt parti som förkastar alla företagsdonationer och istället stöder sig på arbetare och progressiva organisationer.
Ett gräsrots-, demokratiskt styrt parti som oreserverat kämpar för de 99 procents intressen och mot storföretagen. Som ställer upp kandidater mot storföretagens kandidater över hela USA.
Vi behöver ett radikalt annorlunda samhälle. Vi behöver socialism.
Socialism betyder ett samhälle som drivs av och för arbetande människor, istället för miljardärsklassen. Ett samhälle där de stora företagen tas över i offentlig ägo så att vi kan demokratiskt planera hur man använder samhällets resurser för att möta människors behov.
Systrar och bröder, en annan värld är möjlig. Jag hoppas att ni kommer att ansluta er till oss i kampen för en socialistisk framtid. Det finns ingen tid att förlora. Bli organiserad!” ■

Kshama Sawant är medlem i Socialist Alternative och ledamot av Seattles kommunstyrelse

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!