Socialister stoppade SD i Hammarkullen

2018-06-07 13:49:45

foto: RS Göteborg
Ärkerasisten Jörgen Fogelklou (SD) – som enligt uppgift tycker man ska gasa ihjäl flyktingar – stoppades av RS och antirasister i Hammarkullen.

Under tisdagen hade Sveriges Radio Studio P1 livesändning i Hammarkullen med tält, skåpbil och högtalaranläggning. Detta var en del av deras turné inför valet och till Hammarkullen hade ansvariga för Studio Ett bjudit in Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg, Jörgen Fogelklou. Han skulle prata om ”parallellsamhällen” tillsammans med borgerliga politiker. Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna såg detta och tog sig in i intervjun.

Klockan 17:12 skulle paneldebatten börja där de inbjudna, Ann-Sofi Hermansson (S), Helene Odenjung (L) och rasisten Jörgen Fogelklou (SD) skulle tala om temat parallellsamhällen. Politiker som aldrig annars sätter sin fot i förorten skulle nu tala om orten, inte med.
Medlemmarna från Rättvisepartiet Socialisterna (RS) reagerade snabbt och ifrågasatte detta till först en lokalreporter från SR P4 som hänvisade till producenten för Studio Ett. Denne ville dock inte backa och ansåg att det inte fanns något problem med att de hade bjudit in SD till en förort för att prata.

– Jag har aldrig tidigare hört talas om att SD har bjudits in av svensk media för att få tala live i högtalare i en förort förut, säger Amer Mohammed Ali (RS) till Offensiv.
Att Sveriges Radio inte backade kanske handlade om att de var ute efter sensationella inslag där rasister provocerar invandrare där de bor.
Efter meningsutbytet skulle SD ändå få vara med och när han skulle börja tala bad Amer Mohammed Ali att få mikrofonen av Helene Odenjung som räckte över den. Dock fick Amer inte säga mer än en mening.
– De enda som står för ett parallellsamhälle i Hammarkullen idag är Sverigedemokraterna. Jag förstår inte varför orten inte får komma till tals, sade Amer Mohammed Ali innan sändningen avbröts och polisen försökte avlägsna honom från platsen.
Dock hade det, tack vare att Rättvisepartiet Socialisterna uppmärksammade ungdomar och boende i Hammarkullen om att SD skulle tala, hunnit samlas ett femtiotal på torget. Flera av dessa stoppade polisen från att gå rasisternas ärenden, samtidigt som talkörer ropades mot SD. Detta resulterade i att sändningen avbröts och Jörgen Fogelklou, som blev sur, fick eskorteras bort från platsen. 

Vem är då Jörgen Fogelklou? Enligt Inte rasist, men ska Fogelklou, trots bleka försök till IRM att förneka det, ha legat bakom Flashback-kontot ”Afghan” som bland annat gjort uttalanden om att ”judar är roten till allting ont” (2010-11-18) och har även diskuterat den ”teoretiska” möjligheten att utrota alla ”negrer” med att om det hade varit realistiskt hade han röstat för det idag (2010-10-31). Han ska även ha önskat en Laserman 3 skulle ha en livetråd på Flashback där man kan ”komma med önskningar om nya måltavlor”.
Kontot, som uppges vara kopplat till hans förra företagsmail, skriver också att ”Ett par Zyklon-B-burkar hade sparat oss svenskar 1,3 miljarder. Intressant!” i en tråd som handlar om kostnaden av flyktingar som har fått utvisningsbeslut. Zyklon-B är det som användes i förintelselägren i Tyskland för att gasa ihjäl bland andra judar. ”Afghan”, som enligt IRM är Jörgen Fogelklou, har även skrivit att istället för att samtliga riksdagsledamöter fick en bok borde dessa, förutom SD:s, istället få varsin kula med deras namn ingraverade.
Enligt GP den 30 augusti 2017, som ska ha tagit del av en ljudinspelning, ska Fogelklou ha hotat att skalla en partisympatisatör, men även skrikit ”Jag kommer slå ner dig, jag kommer ge dig en sån jävla käftsmäll!”.
Detta är rasisten som blev inbjuden av Sveriges Radio att få tala på torget i Hammarkullen live på radion och i en högtalaranläggning. Det här är en ny nivå där borgarpressen försöker få SD att framstå som rumsrent. Till de som arbetar på Sveriges Radio uppmanar Rättvisepartiet Socialisterna att de behöver en ärlig diskussion med ansvariga om vad syftet med denna cirkus var – samma Sveriges Radio som anser att antirasistiska sommarpratare är för politiskt. 

De som bor i förorter som Hammarkullen och har invandrarbakgrund blir ständigt utsatta för rasism i samhället, och nu valde SR att den skulle eka på torget i Hammarkullen där parallellsamhällen ska diskuteras med någon som enligt uppgift tycker att gasa ihjäl flyktingar med utvisningshot är något föredömligt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!