Socialister vann över kungen i omröstning

2006-07-28 14:51:36
Med 68 procent av rösterna blev Mattias Bernhardsson och Joel Eriksson, medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna (RS), Månadens stockholmare i tidningen City, som läses av 625 000 personer dagligen. De besegrade därmed kungen, som fick 25 procent. Trea blev sångerskan Kajsa Grytt, 4 procent.

Mattias, som är förstnamn för RS i kommunvalet i Haninge, och Joel blev hjältar när de grep en våldtäktsman i Jordbro i början av april. Ändå var det många som tippade att kungen skulle vinna, med en otrolig mediakampanj kring hans 60-årsdag den 30 april.

Grep våldtäktsman

En våldstäktsman hade överfallit kvinnor vid Lundaskolan i Jordbro två kvällar i rad. Mattias och Joel bestämde sig för att gå förbi skolan den tredje kvällen. När de kom fram hade den misstänkte dykt upp, men också sprungit ifrån de jagande poliserna.
– Vi gav varandra en blick, och satte av som om det gällde liv och död. Vi sneddade genom parken för att genskjuta honom, berättade Joel Eriksson i Offensiv den 6 april.
– När vi kom ut på gångvägen igen satte Joel av med sina älgben och fick stopp på honom utanför ett soprum, fyllde Mattias i.

Kampanj mot våldtäkter

Joels och Mattias ingripande kom som ett avbrott i tidningarnas krigsrubriker om våldtäktsvågen, som lätt skapar en känsla av maktlöshet. Gruppvåldtäkter som skett bland unga visar på behovet av att ta tag i problemen på skolor och fritidsgårdar. Nattvandrare och kvällsöppna fritidsgårdar är ytterligare något som krävs för att komma åt problemen. Rättvisepartiet Socialisterna driver en kampanj i Haninge med just de här kraven. Att stoppa våldet mot kvinnor är en av våra huvudfrågor.
– Vi måste se till att kommunen täcker de behov som finns, idag finns bara två skyddade boenden i hela Haninge, när behovet är betydligt större. Det är viktigt att komma ihåg att det bara är en bråkdel av våldtäkterna som sker utomhus. De allra flesta sker inomhus av en bekant man.
Att vända trenden med de ökande våldtäkterna kommer att kräva mer än bara fler gatlyktor. Så länge vi lever i ett patriarkalt samhälle kommer våldet att fortsätta. Idag tjänar kapitalisterna oerhörda summor på splittringen mellan män och kvinnor. Detta måste vi överkomma i gemensam kamp.

Ulrika Waaranperä

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!