Socialistisk fackföreningsledare mördad i Argentina

2010-11-10 13:49:52
Den 20 oktober mördades den 23-årige fackföreningsaktivis­ten Mariano Ferreyras. Svaret från o- beroende fack och sociala organisationer blev att utlysa strejker och demonstrationer i huvudstaden Buenos Aires.
Den avlidne Mariano Ferreyras var medlem i trotskistiska Partido Obrera (Arbetarpartiet) och en av ledar­na för ett av järnvägsfacken.

Ferreyras dödades i ett välplanerat bakhåll. Många är övertygade om att järnvägsföretagen, uppbackade av polisen och den fackliga byråkratin,  står bakom mordet.
De oberoende fackföreningarna som vuxit fram under de senaste 10 åren har en tung uppgift.

Trots en årlig ekonomisk tillväxt på 9 procent når inte ens hälften av arbetarna upp till fattigdomslinjen.
Den stora majoriteten av fackföre-ningarna gör ingenting för att förän­dra situationen.
De fortsätter att vara redskap för den gamla byråkratin och förhandlingar sker under bordet utan inflytande för arbetarna – men sedan rörelsen 2001 har nya oberoende fackföreningar vuxit fram, ofta med radi- kala ledare i täten.

Det är på grund av rädsla för detta som kapitalister och byråkrater försö­ker skrämma arbetare till tystnad med dessa beställningsmord.
De officiella fackföreningarnas byråkrater samarbetar ofta med arbetsgivare mot arbetare som vill ta strid.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!