Socialistiskt Alternativ (CWI Ryssland) i Moskva trotsar polisförbuden

Socialist-feministiskt Alternativ anordnade marscher mot våld i hemmet (Foto: Socialistiskt Alternativ).

av Socialistiskt Alternativ (CWI Ryssland) // Artikel i Offensiv

Valen till Moskvas fullmäktige äger rum på söndag. Alla de huvudsakliga oberoende (mestadels liberala) kandidaterna har inte bara exkluderats från valen; 13 har också spenderat merparten av de senaste veckorna i fängelse. 
Varje helg har det organiserats protester, främst olagliga, där tusentals har arresterats. Alla oppositionsdemonstrationer som var planerade till förra helgen förbjöds, trots att åtminstone fyra grupper har ansökt om tillstånd, däribland Socialistiskt Alternativ (CWI Ryssland).
På fredag kväll planerade studentaktivister organiserade i ”Comm-Unity”, ett studentfack startat av Socialistiskt Alternativ, och andra en demonstration. Men myndigheterna i Moskva vägrade tillåta detta och domstolarna upprätthöll förbudet.
Istället för att utsätta studenterna för en oundviklig arrestering valde vi att organisera en offentlig debatt om studenternas rättigheter i täckmanteln av en rad föreläsningar i amfiteatern Yama i centrala Moskva, där många ungdomar samlas på kvällarna. På fredag morgon gav Moskvapolisen ett uttalande på sin hemsida där de varnade för att de inte kommer att tillåta en sån samling och att Yama skulle vara ”stängt för dagen”.

Med bara en och en halv timmas varsel lyckades Comm-Unity komma överens med Sakharovcentret – det stora centrat för mänskliga rättigheter med namn efter en sovjetisk dissident – att använda deras sal på villkoret ”ingen politik!”. Utan något alternativ fortskred vi, och uppemot 300 studenter forsade in i salen för att lyssna på en rad olika talare.
En drog paralleller till Frankrike 1968, där han påpekade att huvudskillnaden var att i Frankrike kom studenterna generellt sett från mer välbärgade familjer, medan unga studenter i dagens Ryssland också är väldigt exploaterade unga arbetare som måste arbeta för att kunna finansiera sina studier.
Mitya, medlem i Socialistiskt Alternativ och som var ordförande på mötet, talade å Comm-Unitys vägnar för att visa behovet av organisering, att kämpa mot polisrepressionen, att kämpa för demokrati inom utbildning och framför allt mot nedskärningarna inom utbildningen samt för drägliga levnadsvillkor för studenter och unga arbetare. 

En av protesterna som hade förbjudits på lördagen var mot våld i hemmet organiserade av Socialist-feministiskt Alternativ till försvar av Khachaturinsystrarna, tre unga kvinnor som i desperation dödade sin pappa efter åratal av våld och våldtäkter. 
Oppositionens taktik när marscher förbjuds har varit att organisera en ”promenad runt boulevarden” som normalt sett trakasseras av kravallpolisen. Denna lördag samlade tusentals framför allt unga till detta. Det slutade med att Socialist-feministiskt Alternativ ledde hela kolonnen längs boulevarden med talkörer mot våld i hemmet, för att frige politiska fångar och för en aktiv bojkott av valet utan ett val (en aktiv bojkott innebär att rösta och skriva över röstsedeln, att försöka underminera alla bedrägeriförsök gällande offentliga protester, med mera).
En kommentator på TV sa att feministerna i täten verkade vilja ha allt – demokrati, ett slut på våld i hemmet och störtandet av oligarkerna!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!