”Solidaritet med de iranska arbetarnas modiga kamp”

2018-10-31 11:00:04

foto: Privat
Robert Bielecki talade för RS.

Den 26 oktober anordnade Irans-svenska arbetarsolidaritetskommittén en solidaritetsafton till stöd för den pågående arbetarkampen i Iran. Rättvisepartiet Socialisterna närvarade och gav sitt stöd.

Den pågående arbetarkampen i Iran får inget utrymme i media. Att tiotusentals tar kamp mot diktaturens förtryck och den sociala misären, trots stenhård repression, är imponerande och förtjänar allt stöd.
Med anledning av detta hölls en solidaritetsafton i Stockholm. Rättvisepartiet Socialisterna var det enda svenska partiet på plats, och utöver RS fanns där olika iranska kommunistpartier och det turkiska pro-kurdiska vänsterpartiet HDP.
Talen tog upp om den brutala situationen som folket befinner sig i; tortyr, fängelse och avrättning hotar de som vågar ta kamp. Men samtidigt har situationen för vanligt folk blivit så outhärdlig att folket inte längre räds repressionen.
Regimen kan inte längre övertyga folket om att den kan styra landet och erbjuda ett svar till den utbredda fattigdomen. Kampen är en rörelse som visar att arbetarna inte längre accepterar situationen.

Det är framför allt lärarnas och lastbilschaufförernas strejker som har lett vägen i Iran. 100-tals landsomfattande samordnade strejker har ägt rum, och motståndet visar inga tecken på att mattas av.
Även gruvarbetare, pensionärer, studenter med flera har strejkat och demonstrerat under året, och fler grupper tillkommer hela tiden. Sjuksköterskorna planerar att även de gå ut i strejk. Det är en utmaning att nu sammanlänka kampen och samordna den, att den blir en organiserad enad kraft.

För Rättvisepartiet Socialisterna framförde Robert Bielecki en solidaritetshälsning:
– Vi i Rättvisepartiet Socialisterna ger vårt fulla stöd och vår djupaste solidaritet till den pågående modiga arbetarkampen i Iran, sa Robert och fortsatte:
– Denna långa kamp har detta året exploderat till ett uppror mot regimens förtryck och den utbredda fattigdomen och sociala misären som vanligt folk lider under.
– Vi kräver att de fängslade strejkledarna omedelbart släpps fria, och att de politiska fångarna släpps fria. Vi står för internationell solidaritet med kampen i Iran och att våldsrepressionen stoppas, att regeringen störtas.
– Om rörelsen utvecklas till en verklig revolution i Iran kan det sprida sig och visa vägen för övriga regionen, och så fröet till en socialistisk konfederation – en arbetares, småbönders och de fattigas regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!