Solidaritet med flyktingprotesterna

2016-09-14 10:02:44
De asylsökande som protesterade på Mynttorget utanför riksdagen för några veckor sedan är tillbaka för nya protester. De kommer att ha sin sit-in i minst tio dagar med start vid ”riksdagens högtidliga öppnande”. Den här gången kan inte politikerna skylla sitt avvisande på att de har sommarlov. Nytt för den här gången är att det också blir en demonstration för alla som vill ge sitt stöd på lördag den 17 september.

Polisen har på olika sätt försvårat för flyktingarna, bland annat genom att kräva att de måste bilda en förening för att få demonstrationstillstånd. Men när det rör sig om en kamp för livet blir en sådan bagatell inget hinder. Nu går alla omkring med vita västar som det står TRU på –  temporary, residence unjust. 

Den centrala frågan för protesterna är att kräva att de flyktingar som kom innan den 24 november förra året inte ska drabbas retroaktivt av den nya asyllagen som lanserades av regeringen detta datum och beslutades om den 21 juni i riksdagen. Denna nya lag innebär att det bara utfärdas tillfälliga uppehållstillstånd på 13 månader för flyktingar som flyr från krig som de i Syrien, Irak och Afghanistan samt att de inte får ta hit make/maka eller barn. 

Jag pratade med Hussein Abbas som flydde från IS-kontrollerade Raqqa i Syrien:


– Jag kom till Sverige i oktober förra året och är väldigt orolig nu då vänner har fått avslag på sina asylansökningar. Några har tagit sig tillbaka till Syrien, men det går inte för mig. Det fälls bomber hela tiden över Raqqa, dag som natt. Civilbefolkningen är fast. Det går inte att överleva då IS/Daesh har stängt alla vägar och gjort att matpriserna är skyhöga. Antingen får man bli en av dem eller så dödas, fängslas eller försvinner man.

Mohammed El Seed betonar att han och andra asylsökande är välutbildade, att de inte alls har kommit för att ta del av det sociala välståndet i Sverige – som de ibland får höra – utan att de har flytt för att få säkerhet och kunna starta sina liv. Det var därför de kom till Sverige, för att få permanenta tillstånd och för att det är ett fritt land. Nu känner de sig lurade för när de har registrerat sig i Sverige kan de inte söka sig till exempelvis Tyskland istället. 

– Jag kommer från södra Syrien, men där går det inte heller att leva. För två år sedan skickade jag min fru och mina barn till Egypten för deras säkerhets skull. Mitt hjärta kunde inte med att ta med dem på den farliga resan hit. Fäder som däremot tog med sina barn har fått permanent uppehållstillstånd här. Nu får jag inte åka till Egypten för att träffa dem då jag nekas inresa för att jag är från Syrien. Jag har prövat med Dubai, Libanon, Jordanien och Sverige. Alla länder säger nej till att jag och min familj ska kunna återförenas, säger Mohammed El Seed.

Ali Ghaleb är från Irak. Han kom till Sverige i juli 2015 och har redan lärt sig en del svenska på egen hand.


– Jag kommer från Bagdad och är här av religiösa och politiska skäl. Jag tillhör baptismen och hade jobbat för en del NGO:er, bland annat American aid. Därför misstänkliggjordes jag och 2013 blev vårt hem i Bagdad beskjutet. Vi flydde till Dayala, men sedan togs den staden över av Daesh, så vi fick fly igen.

– Jag har fått höra av Migrationsverket att jag kan ta mig till den kurdiska delen av Irak – men det går inte för oss baptister att leva fritt där. Här i Sverige har jag många släktingar, bland annat en syster och en moster. Jag kostar staten inget, har själv skaffat mig jobb då jag är guldsmed och pratar svenska. Det är fel att vi drabbas av den nya asyllagen retroaktivt. Vi visste inget om detta när vi tog oss till Sverige.

Rättvisepartiet Socialisterna har i snart ett år kämpat mot den nya lagen med tillfälliga uppehållstillstånd och vi kräver att den ska rivas upp. Det är viktigt med den pågående asylprotesten för att flyktingarna visar att de står upp för sina mänskliga rättigheter. De behöver stöd och solidaritet i sin kamp. 

Därför uppmanar vi alla att ta sig till Mynttorget kl 13.00 lördagen den 17 september för att delta i demonstrationen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!