Solidaritetsdemonstration med kurderna i Rojava

2013-08-21 14:21:31
Uppemot 200 personer slöt upp på manifestationen den 14 augusti arrangerad av Kurdiska rådet och PYD (Demokratiska Unionspartiet), i solidaritet med de som drabbas den massaker som pågår i Rojava i västra Kurdistan.

Förutom de arrangerande organisationerna fanns PJAK (Partiet för Fritt liv i Kurdistan), YJRK (Östra Kurdistans Kvinnoförening), Vänsterpartiet samt Rättvisepartiet Socialisterna på plats. Under manifestationens gång var det flera som talade från olika organisationer.
Först ut på talarlistan under demonstrationen var Hussein Mohammed Ali, internationell talesperson för PYD. Han talade om de sanktioner som drabbar den kurdiska befolkningen och också mot de massakrer som äger rum i västra Kurdistan (norra Syrien) från al-Qaida- grupper såsom Jabhat al-Nusra och ISIS. 

I många byar har civila, kvinnor, män och barn kidnappats, torterats och mördats dagligen utan att EU eller någon annan lyft ett finger.
Konferencier på demonstrationen var Gin Akgul från Vänsterpartiet som fördömde attackerna och morden. 
Flera terrorgrupper har gått ut med uppmaningar att rensa byar på kurder, att helt och hållet rensa kurdiska områden. 
Gin pratade också om att Sverige och EU har en skyldighet att försvara kurderna i internationella sammanhang samt att rapportera om de massakrer som sker av al-Nusra och de andra extremistgrupperna.
Roni Hajo, statsvetare och en av arrangörerna till demonstrationen, talade om de hemskheter som sker i Rojava just nu. 
Minst 460 barn, kvinnor och män har slaktats i Rojava den senaste tiden och ”Vi är här för att visa vår solidaritet med alla som lever under förtryck och tortyr, och vår högaktning till alla som kämpar”.
Kurdo Baksi, svensk-kurdisk författare och journalist, pratade om ockupationen av Kurdistan och om hur Syrien sedan dess grundande 1976 har vägrat att erkänna det kurdiska folket. 
Azzad Heydari från människorättsorganisationen Kurdusai Watch fördömde det turkiska styret som stödjer Fahrad Hajizada i Syrien, och även Fria Syriska Armén som stödjer al-Nusra. 
Det kurdiska folket kommer att fortsätta kämpa för fred, bröd och jämställdhet.
Mehdi Oguzsouy, kommunfullmäktigeledamot för Vänsterpartiet i Stockholm, fördömde också de terrorattacker som sker. Han pekade på hur det pågår en etnisk rensning i området och att det är dags att omvärlden reagerar mot vad som sker.

Tidningen Offensiv var enda svenska mediet som var på plats. Rättvisepartiet Socialisterna och vår international CWI ger sitt stöd till kurdernas kamp mot blodbadet i Rojava och till deras rätt till självbestämmande. Vi kommer fortsätta visa vår solidaritet med de kämpande och förtryckta massorna världen över.

Robert Bielecki
Ruben Derkert

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!