Sollefteå: ”Dödsstöten för sjukhuset”

2013-11-28 16:59:11
I början av 2014 kommer cancerkirurgin att flyttas från Sollefteå sjukhus (som är Västernorrlands enda inlandssjukhus) till Örnsköldsvik och Sundsvall.
 
Läkarkåren och boende i Sollefteå menar att detta då kommer att bli dödsstöten för sjukhuset. Detta då färre läkare kommer att söka sig till sjukhuset.
Samtliga tjänstgörande läkare på sjukhuset skrev en insändare till Tidningen Ångermanland, där man uttryckte sin oro över att flytten kommer att bli det första steget i en nedmontering av akutsjukvården i kommunen.
”Det som raserats kommer att vara svårt att återställa. Försvinner kirurgin faller efterhand även resten av sjukhuset. En väl fungerande kirurgisk verksamhet är en förutsättning för internmedicinsk akutvård.”
Bo-Göran Widman, överläkare på Sollefteå sjukhus samt ordförande för Ångermanlands läkarförening, menar att beslutet är ett direkt hot gentemot akutsjukhuset. Widman säger till Tidningen Ångermanland att detta kommer att medföra att ST och ­AT-läkare inte kommer att söka sig till Sollefteå Sjukhus.

Den 11 november var landstingspolitiker på besök i Sollefteå för att besvara på frågor samt informera om hur flytten kommer att gå till. Lands-tingsrådet Jacomina Beertema (M) menar att oron är ”befängd” och pekar på att beslutet är taget av ­samtliga partier i landstinget och att det ­därför inte går att påverka beslutet.
 
Landstinget rättfärdigar flytten med att säga att en centralisering av cancerkirurgin kommer att säker­ställa kvalitén för länets patienter.
Bo-Göran Widman, replikerade Jacomina Beertema genom att påpeka att cancerkirurgin i Sollefteå har en överlevnad på 97,3 procent medan de andra två sjukhusen i länet har 90 procents samt 88 procents överlevnad.
Detta är inte första gången som Sollefteå sjukhus hotas av ­förflyttning av delar av verksamheten.
År 2000 skulle den ortopediska och kirurgiska verksamheten samt BB, förlossning och barnavdelning flyttas från orten. År 2004 var det dags igen, då skulle BB och förlossningsverksamheten flyttas. Båda gångerna räddades sjukhuset genom att Sollefteåborna anordnade ­massiva manifestationer. År 2004 marscherade runt 4 000 personer genom de centrala delarna av Sollefteå för att visa sitt missnöje över flytten.
 
Lördagen den 23 november kommer det att hållas en manifestation för att bevara Sollefteå sjukhus.
Manifestationen anordnas av privatpersoner samt personal på sjukhuset.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!