Sollefteå sjukhus blöder

2016-11-17 14:36:07

foto: babbi.se
Ljusmanifestation anordnades för vården i Sollefteå. Foto: babbi.se

För tre veckor sedan slog landstinget i Västernorrland upp ett nytt sår i sitt sjukhus i Sollefteå då fullmäktige beslutade att lägga ned BB. Slaget kom trots att hela Ådalen hade rest sig igen och igen i kamp mot vad som upplevs som en successiv nedmontering av sjukhuset.

Reaktionerna i Sollefteå och Ådalen har följt det klassiska krisförloppet: chock, sorg, förnekelse och omorientering – i det här fallet fortsatt kamp för nya alternativ.

Dagen efter beslutet tändes 5 300 ljus i Stadsparken i Sollefteå. Ett ljus för varje barn som fötts på BB i Sollefteå på 2000-talet. Initiativtagaren Maria Eriksson var i Radio Västernorrland tagen över uppslutningen: 

– Just nu är det kanske 120 personer här, men det fortsätter att välla in folk hela tiden. Det slutar säkerligen på över de 400 som har lovat komma på facebook. 

Maria berättade vidare att detta gör de för barnen och personalen på BB:

– Vi vill visa att personalen gör ett bra jobb och att vi står bakom dem. Sedan vill vi fortsätta kämpa för en annan lösning än beslutet om nedläggning. 

Ljusmanifestationerna spred sig samma kväll till alla de större orterna i Ådalen, men också till Sundsvall, Örnsköldsvik, Östersund, Dorotea och Varberg. Symboliskt leker landstingspolitikerna utan tvekan med elden.

Landstinget har under det senaste halvåret fattat följande beslut som drabbat Ådalen:

  • Akutortopedin i Sollefteå läggs ned.
  • Medicinska rehabiliteringen läggs ned i Härnösand.
  • BB i Sollefteå upphör från den  1 februari 2017.

Akuta kirurgin i Sollefteå, som var stängd under sommaren är fortfarande stängd och är nu nästa verksamhet som hotas av nedläggning. 

Nyligen togs beslut om ytterligare en förlängning av sommarstängningen fram till den 20 mars.

Enligt sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson saknas nu personal för att driva verksamheten och länsklinikchef Leif Israelsson tror inte att akutkirurgin på Sollefteå sjukhus kommer att öppna igen.

De föreningar och nätverk som har organiserat kampen mot attackerna på Sollefteå sjukhus har tagit nya iniativ. 

”Sollefteå Framtidens Akutsjukhus” har överklagat landstingets nedläggningsbeslut till Förvaltningsdomstolen. Angrepps­punkten är att beslutet har tagits på bristfälligt beslutsunderlag och att konsekvenserna bland annat för Sundsvalls sjukhus, som redan har långa vårdköer, har förbisetts. 

Nätverket ”Ådalen reser sig” har tillsammans med Sollefteå och Kramfors kommun ansökt och fått beslut om ett bidrag på 177 000 kronor från länsstyrelsen till en förstudie (mellan november i år till april 2017) om utveckling av samverkan i vård och omsorg mellan landstinget och Sollefteå och Kramfors kommuner. 

Ett villkor för att bidraget ska betalas ut är att landstinget i Västernorrland deltar och medverkar i finansieringen av förstudien. Ännu har inget sådant besked i frågan kommit från landstinget. 

Om det fortfarande existerar något beslut där landstingsledningen politiskt skulle kunna svartmåla sig mera i Ådalen än vad de redan gjort skulle det vara att nobba medverkan i denna sammarbetsinvit. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!