Solna Centrum: Våldsam nazistsekt kördes ut

2011-03-10 15:34:12
Under lördagseftermiddagen (den 5 mars) vågade sig den nazistiska våldssekten ”Svenskarnas parti” till Solna Centrum för att dela ut flyg­blad som hetsar mot invandrare. Deras äventyr blev dock kortvarigt – spontana protester samlades för att köra iväg våldshögern från köpcentrumet.

”Svenskarnas parti”, som har försökt tona ned våldsretoriken efter namnbytet från NSF, visa­de sin verkliga sida då de drog ned och stal köksknivar och tillhyggen från en järnaffär som användes mot obeväpnade lördagsshoppare som protestera­de.
Nazisterna var omkring tio och gick runt i centrumet och smög fram sitt material till förbipasserande. Manövern lurade inte någon. Det tog inte många minuter innan en grupp ungdomar började samla till protest.
Nazisterna blev desperata och rev ner köksknivar från järnaffären i mitten av centrumet, hotade personalen och gick till fumligt angrepp mot sina meningsmotståndare. Ingen blev som tur var skadad av utbrottet och polisen som snart dök upp skingrade nazisterna och de upprörda solnaborna.

Trots vapeninnehav, störande av allmän ordning, hets mot folkgrupp, olaga hot, stöld, rån, misshandel, försök till misshandel och egenmäktigt förfarande greps ingen av nazisterna för sitt uppförande.
Polisen släppte rasisterna ut­an förhör eller identifiering. Det visar att kampen mot rasism och nazism inte kan lämnas öv­er till polisen, utan måste föras av arbetare och ungdomar själ­va.
Medlemmar I Rättvisepartiet Socialisterna RS) fick höra talas om nazisterna och tog sig snart till centrumet där de nyss befunnit sig och passade på att sälja Offensiv och informera om nazistattacken som nyss hade ägt rum.
Efter ett litet tag dök det upp en grupp alkohol- och drogpåverkade högerextremister. De gav sig på RS aktivister, försök­te ta vårt material och skrek ”Ni ska alla dö”. Ungdomar och arbetare som tidigare hade fått information från RS förstod vad som var i görningen och ställde sig på RS sida mot de våldsam­ma nazisterna.
RS medlemmar tog tillbaka materialet och när fler uppmärk­sammade vad som hände flyd­de nazisterna.
Solnas ungdomar och ar-
betare kan fira att nazisterna kördes ut ur centrumet, att inga lör- dagshandlare blev allvarligt skadade och att nazistbroschyrerna hamnade i papperskorgen – där de hör hemma.

RS Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!