”Som att betala för att gå in på ICA”

2012-09-28 09:51:06
Från och med den 1 januari 2013 tas den hårt kritiserade trängselskatten ut för de fordon som körs förbi de vältrafikerade områdena i Göteborg. Den starka opinion som finns mot denna straffskatt måste nu organiseras i protester riktade mot kommunfullmäktige och detta skandalösa införande.

Straffskatt är rätta benämningen på den så kallade trängselskatten som införs vid årsskiftet. Det är göteborgare som straffas för att man bor ­eller jobbar på fel ställe. Politikerna har beslutat att de som passerar någon ­eller några av de 36 betalstationerna ska betala 8, 13 eller 18 kronor för att passera, med en maxtaxa på 60 kronor per dag. För den som är mer eller mindre tvingad att ta bilen till och från jobbet motsvarar maxtaxan 1 200 kronor per månad och blir därmed en kostsam historia.
Det finns tre mål med skatten: Att öka framkomligheten, förbättra miljön och finansiera Västlänken (en järnvägstunnel under centrala Göte­borg – se förra numret, reds anm).

Västlänken borde ses som en statlig angelägenhet och bör därefter inte finansieras av Göteborgs arbetare, som i regel bor utanför stadskärnan och inte allt för sällan måste korsa stan för att ta sig till arbetet. I vanlig ordning är det vi som får betala. De som bor och jobbar i de centrala delarna av Göteborg kommer billigt undan, medan en göteborgare med en månadslön på 20 000 kronor nästan får betala en hel månadslön ­(efter skatt) per år, om man skulle tvingas betala maxtaxan.

År 2007 gjordes en mätning som visade att uppåt 500 000 bilar dagligen passerar centrala Göteborg. Rättvisepartiet Socialisterna välkomnar självklart miljösatsningar, men ­ställer sig emot extra avgifter och straffskat­ter som slår hårt mot arbetare och låginkomsttagare. Med en vision om minskad trafik och bättre miljö krävs verkliga satsningar på kollektivtrafiken, som man knappast kan påstå att Västtrafik prioriterar. Höjda biljettpriser, ett kostsamt biljettsystem och en kraftig ökning av biljettkontrollanter står på Västtrafiks prioriteringslista.

– Att betala en avgift för att passera på en väg, då jag redan betalat min fordonsskatt, moms på ­bensinen, på en redan beskattad lön, är som att betala en avgift för att gå in på ICA och köpa mjölk, säger Tania Machicado till Offensiv.
Tania som bor i Angered har under hela sommaren varit tvungen ta bilen till arbetet då bussarna inte alls stämt överens med arbetstiderna. Att betala 60 kronor i parkering varje dag kändes nog tufft.
– Skulle jag dessutom betala närmare 40 kronor per dag i trängselskatt, är jag uppe i 500 kronor i veckan eller 2 000 kronor i månaden för att jobba. Det är inte klokt, avslutar Tania.
Om 10 procent av de 500 000 dagliga bilisterna skulle välja kollektivtra­fiken skulle Västtrafiks nät kollapsa. Sanningen är att dagens kollektivtrafik inte ens klarar den nuvarande volymen av resenärer. Förseningar och trängsel är vardag på flera sträckor och med ytterligare 50 000 resenärer väntas kaos på Västtrafiks bussar och spårvagnar.
En utbyggd, ordentligt upprustad och på sikt gratis kollektivtrafik är det bästa alternativet för arbetare, unga och miljön.
Nu krävs massiva protester underifrån. Facken borde mobilisera si­na medlemmar. Rättvisepartiet Socia­listerna välkomnar de ­organisationer och privatpersoner som vill vara med och organisera protester. Göteborgare, upp till kamp!
Johannes Lundberg
Gå med i facebookgruppen: Skrota trängselskatten i Göteborg

RS / Offensiv kämpar för ▼

  • Ja till miljösatsningar, elbilar, utbyggd och gratis kollektivtrafik.
  • Nej till trängselskatten, nu krävs organiserade protester underifrån.
  • Statlig finansiering av Västlänken.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!