Som en scen ur Mad Max

2013-07-24 10:24:46
Den konkursdrabbade staden Detroit berättar historien om den amerikanska kapitalismens uppgång och fall.
En gång var Detroit en miljonstad och stadens bilindustri var juvelen i den amerikanska kapitalismens krona. Idag finns inget kvar mer än ett skuldberg och en stadskärna som har förvandlats till ett ökenland, ett zombieland eller som en scen ur Mad Max och andra apokalypsfilmer.
”Vill man se tusentals kollapsade kåkar, industriella gravfält med vittrande fabrikshallar, skyskrapor som förvandlats till gotiska spökslott och uppspruckna autostrador kantade av tomhet – då ska man åka till Detroit. För några år sedan drog bolånecirkusen fram här och knackade på varje hus som fortfarande hade en dörr, och sedan dess har tusentals drivits ut från sina hem. 90 000 villor står nu övergivna i väntan på att brännas ner eller kollapsa. Dessutom steg arbetslösheten vertikalt efter finanskrisen 2008. På ett par år utraderades nästan 100 000 jobb.”, skrev Kent Werne i Dagens Arena på reportageresa i USA under 2012.
Detroit är idag en av USA:s fattigaste städer. År 1950 räknade Detroit 2 miljoner invånare, idag knappt 700 000 och varav en tredjedel lever i fattigdom.
Det finns inget som längre fungerar i staden. Två av tre av de kvarvarande ambulanserna används inte, nära hälf­ten av gatljusen är för evigt släckta och det i en stad där antalet mord och våldsbrott har ökat dramatiskt.
Detroits skuld är nästan 150 miljarder kronor. En stor summa javisst, men inget i jämförelse med de summor som USA har spenderat för att rädda krisande banker och årligen spenderar på sin krigsmaskin.
Bankerna kan ”vara för stora för att få gå omkull”, men inte städer.
Detroits konkurs kommer främst att drabba stadens nuvarande offentliganställda och de som tidigare jobbade för staden men som nu är pensionärer.
Det står redan klar att pensionerna ska skäras ned ordentligt. Ett mönster som gått igen när andra amerikanska städer har gjort konkurs.
När staden Central Falls konkursade 2011 så räddades långivarna – bankerna – av en ”delstatslag som de facto skyddade investerarna [spekulanterna] samtidigt som tidigare kommunanställda pensionärer fick sin pension sänkt med 55 procent”, rapporterade New York Times den 21 juli. Offren straffas, de skyldiga går fria. Sådan är kapitalismen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!