Somalisk förening med för första gången

2012-05-23 16:23:10
Hammarkullen har blivit världskänt för sin årliga karneval som fyller förorten med hundratals dansare och tiotusentals åskådare.

Karnevalen har också en marknad där lokala föreningar säljer mat från världens alla hörn. Där trängs de bland etablerade företag som tre dagar per år kommer till Hammarkullen för att profitera på förortens befolkning; något som karnevalsgeneralen öppnat dörren för.
Men än så länge är det de lokala föreningarna som ger störst avtryck.

För första gången kommer somaliska föreningen Iftiin att delta med ett tält som säljer somalisk mat. På fredagen är det också afrikansk afton med bland annat somalisk sång och dans.
Offensiv träffar Mohammed Ab­diaziz, en av sju i styrelsen för före­ningen som samlar omkring 200 ungdomar framförallt i Nordost.
Föreningen Iftiin (som betyder ljus på somaliska) kommer att sälja sambosa – en traditionell somalisk rätt.
– Sambosa är en maträtt som tar tid att laga och det görs med omsorg och kärlek. Det positiva med detta är att vi unga somalier nu kliver fram och visar att vi finns. Somalier har bott här i 20 år. Det finns omkring hundra familjer i Hammarkullen, men vi har inte deltagit på karnevalen tidigare, säger Mohammed.

– Jag tror att den nya generationen somalier vågar mer än de äldre. Vi tar plats och vill visa upp somalisk mat och tradition med stolthet. På Karnevalen har det alltid funnits fö­reningar från Latinamerika, Mellanöstern, Asien, men nu också den afrikanska kontinenten, berättar Mohammed.
Han förklarar också att det har varit de äldre som haft föreningarna, men att sedan man startade Iftiin har ungdomar tagit mer plats.
– Vi vill visa upp somalisk tradition med stolthet och hoppas att detta öppnar dörren för fler somaliska föreningar att våga ta plats och bli en självklar del av karnevalen.

– Det vore kul om fler somalier också hade tält och hantverk på marknaden. Det bor många somalier i Hammarkullen. Det finns en stor kunskap om hantverk och många säljer till varandra, men det vore kul om vi med vårt initiativ öppnar dörren och ger inspiration så att fler vågar delta på marknaden och visar upp vad vi har.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!