Sommarens extremväder – ”det nya normala”

Gräset i Greenwich Park i London brukar alltid vara grönt, men i år och som följd av rekordvärmen är gräset helt sönderbränt. Foto: Creative Commons Alisdare Hickson

Den första värmeböljan i Sydeuropa kom ovanligt tidigt i år. Sedan dess har de extrema väderfenomenen avlöst varandra.

Summan av alla områden som har drabbats av extremvärme och torka visar att priset för klimatförändringarna redan idag är mycket högt.

OFFENSIV

Redan i juni slog den första värmeböljan till i Sydeuropa, med temperaturer på omkring 40 grader på sina håll och omfattande bränder.

Ytterligare perioder med mycket höga temperaturer har följt under sommaren. Värmen och bristen på regn gör att vattennivåerna i många av de stora floderna är rekordlåga. I Rhen är vattennivån så låg att pråmarna som transporterar stora mängder gods inte kan gå fullastade och risken finns att trafiken måste stoppas helt.

I Frankrike har kärnkraftverk fått dra ned på produktionen för att floden Loires vatten inte kan kyla dem och jordbruket i norra Italien har drabbats hårt av rekordlåga vattennivåer i floden Po. De låga vattennivåerna gör att saltvatten tryckts in i flodens nedre delar.

En rad värmerekord har slagits i Europa. I Målilla uppmättes den högsta temperaturen i Sverige på 75 år – 37,2 grader.

I USA deklarerade myndigheterna i delstaterna New Mexico, Nevada och Arizona redan förra året att det råder vattenbrist och vidtog åtgärder för att minska vattenförbrukningen. I år har vattenreservoaren Lake som försörjer många miljoner människor i Kalifornien också sjunkit till rekordlåg nivå, vilket har lett till begränsningar av vattenanvändningen.

Nu är det Sichuanprovinsen och delar av sydöstra Kina som har drabbats av torka. Det kommer att få kännbara effekter på skördarna i dessa delar av landet och industrierna i Sichuanprovinsen har tvingats dra ner på sin elförbrukning eftersom vattenkraftverken inte kan köras för fullt.

Enskilda extrema väderfenomen kan förklaras av slumpen. Men de många extrema väderhändelserna i olika delar av världen går inte att förklara med detta. Det vi ser är en första början av effekterna av ett förändrat globalt klimat.

– Det vi ser nu slår redan rekord. Problemet är att vi har fortsatt uppvärmning. Även om vi klarar 1,5 graders uppvärmning så kommer vi fortsätta att se en ökning av de här extremhändelserna. Och den 3-gradersvärld vi är på väg mot är mycket värre, säger Lan Wang-Erlandsson, forskare på Stockholm Resilience Center, Stockholms Universitet till TT.

Mot bakgrunden av sommarens nya varningssignaler om följderna av klimatförändringarna står den politiska oviljan och oförmågan att på allvar ta itu med klimat­omställningen. Varken de traditionella högerpartierna eller de socialdemokratiska regeringarna i en del europeiska länder vill ta konflikten med storbolagen. Fossilindustrin får fortsätta att dra in stora vinster. Bankerna fortsätter att låna ut pengar till olje- och gasindustrin. Flygbranschen har fått mångmiljardsubventioner under de senaste åren. Behovet av en socialistisk klimatpolitik är större än någonsin.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!