Sopgubbarna svarar AD

2010-02-10 17:42:56
På ett fackligt stormöte efter Arbetsdomstolens dom beslutade Stockholms sopgubbar att omedelbart besvara arbetsgivarnas attack.

Sopgubbarna vägrar obetalt övertidsarbete och följer nu arbetsmiljölagen till punkt och pricka.
Det i sin tur har lett till att bilarna i snitt hämtar endast 25-30 procent av soporna som tidigare hämtades.
– Arbetsbelastningen har varit för hög på varje bil. Nu visar vi hur hårt vi slitit tidigare för arbetsgivarna. Nu kör vi 8 timmars arbetsdag och följer arbetsmiljölagarna, med mängder av sopor kvar att hämta, berättar en sopgubbe för Offensiv.
– Det är systemet med upphandlingar som är fel, politikerna i stadshuset är ytterst ansvariga, samman- fattar han sitsen för sopgubbarna.
Borgarrådet Ulla Hamilton (M) har svarat med att sprida rykten om påstådd ”svarthämtning”, att sopgubbar skulle hämta extra sopor för pengar. Det visar hur långt ifrån arbe-tares vardag Stockholmsmoderaterna lever.

De senaste åren har sopgubbarnas huvudkrav varit ett tak som reglerar belastningen – inte ännu mer sopor att hämta.
Ansvaret för alla sopor som då inte hämtas ligger helt och och hållet på sopföretagen och på de politiker som är ansvariga för system med upphandling, som ständigt försämrar löner och arbetsvillkor.
Ett 40-tal sopbilar stod uppställda vid Gubbängens IP inte långt från Högdalens sopanläggning när Stockholms sopgubbar inväntade Arbetsdomstolens (AD) dom onsdagen den 3 februari (om domen se särskild ru­ta).

På samlingen vid Gubbängens ­idrottsplats berättade många om hur det är extra hårt nu i vinter.
Arbetsdagarna blir 2-4 timmar längre, frysta sopor tar större plats vilket innebär två körningar och snövallarna är närmast omöjliga att passera med soptunnornas små hjul.
– Om arbetsgivarna ensidigt kan bryta ett löneavtal, kommer vi kollektivt att börja tänka på vår arbetsmiljö, kommenterade sopåkarnas företräda­re Peder Murell.
Arbetgivarnas respekt för sopgubbarna består endast i rädslan för den solidaritet och sammanhålling som manifesterades förra året under den vilda strejken vilken tvingade företagen till reträtt. Också den expertis och unika kunskap som arbetarna besitter är oumbärlig för att kunna utfö-ra det slitsamma arbetet.

Arbetsdomstolens utslag påverkar alla sopgubbar i Stockholm. Från den 1 april hela 74 arbetare och längre fram samtliga.
AD-domen godtar att arbetsgivare ensidigt ändrar i villkoren under pågå-ende avtalsperiod. Detta öppnar upp för en historisk attack mot landets alla arbetare.
– En arbetare ska tvingas jobba mer och mer utan att få mer betalt – medan direktörerna måste få mer och mer bonus för att överhuvudtaget kli­va upp på morgonen, uttalade Transportordföranden Lars Lindgren i sitt pressmeddelande efter domen.
Det är först den sista mars år 2011 det stora rikstäckande kollektivavtalet för renhållare – Miljöarbetareavtalet Transport-BA – går ut.
Men sopgubbarna står under attack nu. Och det måste bemötas med massiv mobilisering innan det är för sent.
Striden gäller alla arbetare, inklusive dem som andra förbund ska förhandla om i vår och måste också mo- biliseras.

Mattias Bernhardsson

Arbetsdomstolens klassdom

  • En enhällig Arbetsdomsto (AD) beslutade att helt stödja arbetsgivarna mot Transport.
  • I domskälet står bland annat att ”Arbetsdomstolens slutsats är att kollektivavtalet och den aktuella löneöverenskommelsen inte kan anses ge det av förbundet påstådda löneskyddet”. AD säger alltså att avtalet inte skyddar mot lönesänkning.
  • AD ger också arbetsgivarna rätt att säga upp de som inte godtar försämringarna, vilket redan har drabbat de åtta sopgubbar anmälan till AD gällde: ”Då Arbetsdomstolen funnit att erbjudan- dena inte var i strid med kollektivavtalet finner Arbetsdomsto­len att det förelegat saklig grund för uppsägning av ar- betstagarna.”
  • AD dömer alltså helt för arbetsgivarna och ”avslår Svenska Transportarbetareförbundets talan.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!