Sophämtning på ruttna villkor

2009-09-09 14:29:43
Inom kort offentliggörs vilka företag som vunnit den andra stora omgången upphandlingar av sophanteringen i Stockholm. Genom ruttna bud förklarar staden återigen krig mot soparbetarna.

Liselotte Lööf AB, företaget som utlöste sopstrejken i våras, har vunnit hela Södermalm och det som idag kallas Gamla Stan, ett område som kommer att utökas till även Djurgården och Stora Essingen. Resta AB har vunnit Vasastan, halva Östermalm och Kungsholmen. Där kör idag Hellstens.
Återigen är Stockholms stad regissören bakom ett vansinnigt ”race to the bottom” utan hänsyn till vare sig service eller de anställdas löner och arbetsvillkor.
Offensiv har talat med en av de insatta sopgubbarna som inte förstår hur ekonomin överhuvudtaget ska gå ihop.
– Hellsten kör Östermalm idag. Det bud som Resta lade och som staden tog ligger 100 000 kronor per månad under Hellstens bud. Det blir 5,2 miljoner kronor på ett år. För Vasastan skiljer det 7 miljoner.
– Det kommer att vara omöjligt för företaget att få någon vinst i det här. Om de halverar antalet bilar och bara betalar ut minimilönen kanske de kan gå runt på sikt. Det kommer att vara vi sopgubbar som kommer att få betala för det här.

Resta AB har enligt tidningen Transportarbetaren genomfört den odyssé runt om i Skåne där man ge­nom skambud kammat hem kommun efter kommun – bara för att ge- nast missköta sina uppdrag.
De första tre veckorna kom 1 000 klagomål i Malmö kommun. Detta ledde till en hård strid som slutade med att bolaget fick betala ett högt skadestånd. Även i Stockholm har Resta AB provocerat fram en strid med sophämtarna tidigare, år 2002.
Redan i år har sophämtarna visat var skåpet ska stå, genom sin strejk underifrån. Nu är det inte förrän i ap­ril som avtalet ska börja, men kampanjen från de anställda startar redan nu.
– Vi kommer inte acceptera sämre löner eller arbetsvillkor än de vi har idag.
Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!